Κοινός τόπος για τους αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών είναι πως μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022, θα υπάρξει μία ρύθμιση «γέφυρα», ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να ελέγξει το κόστος δανεισμού και οι τοπικές ομολογιακές αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως της Ιταλίας και την Ελλάδας.

Για τη μεν Ιταλία, αναγκαίο είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την ευελιξία στο ύψος των αγορών ομολόγων, για τη δε Ελλάδα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα, η οποία δεν αναμένεται να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ως το πρώτο διάστημα του 2023, κινδυνεύει να μείνει «ξεκρέμαστη», αφού δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο και θα συνεχιστεί. Μάλιστα αναφέρονται ενδεικτικά και νέα αρκτικόλεξα π.χ. «PTPP» ή και «PPPP» που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το «ΡΕΡP» που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ING π.χ. η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο πώς θα εισαχθεί ένα νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, με το Pandemic Transition Purchase Programme (PTPP), για να αποφευχθούν τυχόν αναταράξεις κατά την περίοδο της μετάβασης της νομισματικής της πολιτικής, στο οποίο θα διατηρηθεί η ευελιξία του PEPP, αλλά κυρίως θα συνεχιστούν οι αγορές των ελληνικών ομολόγων, καθώς τα τελευταία δεν μπορούν να ενταχθούν στο κλασικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP).

300 δισ. ευρώ

Το νέο πρόγραμμα, το «PTPP», θα κυμαίνεται στα 300 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει να καταστήσει το «παλιό» κλασικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) πιο ευέλικτο ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια «σοκ» δημιουργηθούν μετά το τέλος του «ΡΕΡP». Το «APP» πάντως , θα συνεχίσει ούτος η άλλος να «τρέχει» με ρυθμό αγορών 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, τουλάχιστον έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Παράλληλα και η Citigroup, αναμένει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση, για να μπορεί να ελέγξει το κόστος δανεισμού μετά το τέλος του PEPP, είτε προσαρμόζοντας τους όρους του APP ώστε οι αγορές ομολόγων να γίνονται επιλεκτικά και όχι με βάση την κλείδα κατανομής (capital key) είτε δημιουργώντας ένα νέο αρκτικόλεξο, όπως π.χ. ένα Πρόγραμμα Αγορών Ομολόγων μετά την Πανδημία (PPPP) κατά τα πρότυπα του «PEPP» που θα λειτουργεί παράλληλα με το APP, ενώ θα υπάρχει και ευελιξία στο μέγεθος των αγορών ανάλογα με τις συνθήκες, τουλάχιστον ώσπου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.

REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo/File Photo

Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα

Η JP Morgan εκτιμά επίσης, πως οι καθαρές αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν και μετά το «PEPP», με την ΕΚΤ να δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 200-250 δις. ευρω για μία περίοδο έως και ενός έτους, στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα. Το νέο πρόγραμμα, θα λειτουργεί βέβαια παράλληλα με το κανονικό πρόγραμμα, το «APP», το οποίο «τρέχει» με ρυθμό αγορών 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας 8-10 ετών, καθώς προσφέρουν υψηλότερο περιθώριο έναντι της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ένα από τα trades που προτείνει είναι οι long (ανοδικές) θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων πορτογαλικών ομολόγων.

Αλλά και η Societe Generale, εκτίμησε πρόσφατα πως η ΕΚΤ (η οποία από τον Μάρτιο του 2020 έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 33 δισ. ευρώ) δεν θα αφήσει την Ελλάδα εκτεθειμένη μετά τη λήξη του «PEPP» επιστρατεύοντας την ευελιξία της και βρίσκοντας τρόπο να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Οι δύο επιλογές

Μία πρώτη επιλογή θα ήταν να χαλαρώσει τα κριτήρια των αγορών ομολόγων μέσω του «APP» ώστε να συμπεριλάβει και τα ελληνικά που δεν διαθέτουν την «επενδυτική βαθμίδα», ενώ ως δεύτερη επιλογή «βλέπει» τη δημιουργία ενός προσωρινού φακέλου που θα μπορεί να αγοράζει και τα ελληνικά ομόλογα, με στόχο την αποτροπή της αναταραχής στην αγορά μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος το Μάρτιο, περιορίζοντας έτσι και την πιθανότητα διεύρυνσης των spreads.

Από την πλευρά της η DZ Bank, συμβούλευε τους πελάτες της να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στο μέσον της καμπύλης, καθώς εκτιμούσε ότι ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος (PEPP) η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα διάδοχο πρόγραμμα που θα αποτρέψει τη διεύρυνση των spreads, τα οποία θεωρεί πως κινδυνεύουν περισσότερο να εκτοξευτούν το 2022 αν υπάρξει κάποια πολιτική κρίση στις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στις Γαλλία και Ιταλία, κρίσεις που θα επηρέαζαν πρώτιστα τις ομολογιακές αγορές της περιφέρεια της ζώνης του ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία