Project Syndicate
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια κρίσιμη απόφαση: ποιον να διορίσει πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – αναμφισβήτητα την πιο ισχυρή θέση στην παγκόσμια οικονομία.
Η λανθασμένη επιλογή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Υπό τον Αλαν Γκρίνσπαν και τον Μπεν Μπερνάνκε, η Fed απέτυχε να ρυθμίσει επαρκώς το τραπεζικό σύστημα, θέτοντας το έδαφος για τη χειρότερη παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων 75 ετών.
Τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να δοκιμάσουν οποιονδήποτε επικεφαλής της Fed. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ήδη σκληρές προκλήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό και τι να κάνουν γι’ αυτόν.
Η αύξηση των επιτοκίων (και συνεπώς της ανεργίας) θα ήταν χειρότερη θεραπεία από την ασθένεια;
Ομοίως, ενώ η λανθασμένη τιμολόγηση των τίτλων που εξασφαλίζονται με στεγαστικά δάνεια ήταν κεντρικό στοιχείο στην κατάρρευση του 2008, υπάρχουν τώρα στοιχεία για μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο διάχυτη λανθασμένη τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Τι πρέπει να κάνει η Fed για αυτό; Ο Πάουελ δεν είναι ο σωστός άνθρωπος αυτή τη στιγμή.
Ακόμη και τώρα, είναι απρόθυμος να αντιμετωπίσει τον κλιματικό κίνδυνο. Ο Πάουελ θα έλεγε ότι τα κλιματικά ζητήματα δεν περιλαμβάνονται στην εντολή της Fed, αλλά θα έκανε λάθος.
Μέρος της εντολής της Fed είναι να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή από την κλιματική αλλαγή.
Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια Fed που είναι πραγματικά αφοσιωμένη στη διασφάλιση ενός σταθερού, δίκαιου, αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Οποιος πιστεύει ότι μπορούμε να βασιστούμε σε απεριόριστες αγορές ή ότι η ρύθμιση έχει ήδη προχωρήσει πολύ μακριά, δεν βλέπει καθαρά.
Δεν χρειαζόμαστε ούτε έναν ιδεολόγο όπως ο Γκρίνσπαν, ούτε έναν δικηγόρο με γνώμονα τη Wall Street, όπως ο Πάουελ.
Αντίθετα, χρειαζόμαστε κάποιον που έχει βαθιά κατανόηση των οικονομικών και που συμμερίζεται τις αξίες και τις ανησυχίες του Μπάιντεν τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την απασχόληση. Υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πρόσωπα που θα μπορούσαν να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.
Αλλά ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ. Η Λάελ Μπρέιναρντ είναι ήδη στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου έχει αποδείξει την ικανότητά της και έχει κερδίσει τον σεβασμό των αγορών – χωρίς να διακυβεύονται οι αξίες της.
Ο Μπάιντεν μπορεί να τα έχει όλα: μια πρόεδρο της Fed που διατηρεί τη συνέχεια και δεν θα ταράζει τις αγορές, αλλά και θα πιστεύει στην οικονομική και κοινωνική του ατζέντα.
Ο Τζόσεφ Στίγκλιτς είναι νομπελίστας στα οικονομικά, καθηγητής στο Columbia University, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου των ΗΠΑ.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα