
Project Syndicate
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια κρίσιμη απόφαση: ποιον να διορίσει πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – αναμφισβήτητα την πιο ισχυρή θέση στην παγκόσμια οικονομία.
Η λανθασμένη επιλογή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Υπό τον Αλαν Γκρίνσπαν και τον Μπεν Μπερνάνκε, η Fed απέτυχε να ρυθμίσει επαρκώς το τραπεζικό σύστημα, θέτοντας το έδαφος για τη χειρότερη παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων 75 ετών.
Τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να δοκιμάσουν οποιονδήποτε επικεφαλής της Fed. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ήδη σκληρές προκλήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό και τι να κάνουν γι’ αυτόν.
Η αύξηση των επιτοκίων (και συνεπώς της ανεργίας) θα ήταν χειρότερη θεραπεία από την ασθένεια;
Ομοίως, ενώ η λανθασμένη τιμολόγηση των τίτλων που εξασφαλίζονται με στεγαστικά δάνεια ήταν κεντρικό στοιχείο στην κατάρρευση του 2008, υπάρχουν τώρα στοιχεία για μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο διάχυτη λανθασμένη τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Τι πρέπει να κάνει η Fed για αυτό; Ο Πάουελ δεν είναι ο σωστός άνθρωπος αυτή τη στιγμή.
Ακόμη και τώρα, είναι απρόθυμος να αντιμετωπίσει τον κλιματικό κίνδυνο. Ο Πάουελ θα έλεγε ότι τα κλιματικά ζητήματα δεν περιλαμβάνονται στην εντολή της Fed, αλλά θα έκανε λάθος.
Μέρος της εντολής της Fed είναι να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή από την κλιματική αλλαγή.
Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια Fed που είναι πραγματικά αφοσιωμένη στη διασφάλιση ενός σταθερού, δίκαιου, αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Οποιος πιστεύει ότι μπορούμε να βασιστούμε σε απεριόριστες αγορές ή ότι η ρύθμιση έχει ήδη προχωρήσει πολύ μακριά, δεν βλέπει καθαρά.
Δεν χρειαζόμαστε ούτε έναν ιδεολόγο όπως ο Γκρίνσπαν, ούτε έναν δικηγόρο με γνώμονα τη Wall Street, όπως ο Πάουελ.
Αντίθετα, χρειαζόμαστε κάποιον που έχει βαθιά κατανόηση των οικονομικών και που συμμερίζεται τις αξίες και τις ανησυχίες του Μπάιντεν τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την απασχόληση. Υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πρόσωπα που θα μπορούσαν να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.
Αλλά ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ. Η Λάελ Μπρέιναρντ είναι ήδη στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου έχει αποδείξει την ικανότητά της και έχει κερδίσει τον σεβασμό των αγορών – χωρίς να διακυβεύονται οι αξίες της.
Ο Μπάιντεν μπορεί να τα έχει όλα: μια πρόεδρο της Fed που διατηρεί τη συνέχεια και δεν θα ταράζει τις αγορές, αλλά και θα πιστεύει στην οικονομική και κοινωνική του ατζέντα.
Ο Τζόσεφ Στίγκλιτς είναι νομπελίστας στα οικονομικά, καθηγητής στο Columbia University, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου των ΗΠΑ.


Latest News

Το Αρχιπέλαγος που μας ενώνει…
Το βέβαιο είναι ότι τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο βρέχονται από το Αιγαίο...

Πολλή Ελλάδα, λίγη Ευρώπη…
Ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες έθεσαν ειδικότερα ζητήματα για τα οποία κατηγορείται η Ελλάδα, απωθήσεις προσφύγων, περιορισμούς στην ελευθεροτυπία

Η μεγάλη «σφαλιάρα»
Σε ένα ενδεχόμενο Grexit οι καταθέσεις των πολιτών θα μετατρέπονταν σε νέο νόμισμα

Παράξενοι λογαριασμοί
Η πρώτη (και μοναδική έως τώρα) απόπειρα συγκρότησης παρακράτους μετά τη Μεταπολίτευση επιχειρήθηκε από ένα πολιτικό, δικαστικό και δημοσιογραφικό προσωπικό της χαμηλότερης υποστάθμης

Ο σώζων εαυτόν σωθείτω…
Οι τιμές των rapid test θα έπρεπε κανονικά να μειωθούν

«Πληθωριστικό σοκ» για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη στον ΟΤ

Ο λαός είπε όχι – ο Τσίπρας ήθελε το ναι
Το πρόβλημα με το δημοψήφισμα δεν ήταν ότι έγινε. Ούτε το αποτέλεσμά του. Αλλά ο τρόπος που το χειρίστηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

AEI: Πότε ένα εξεταστικό σύστημα είναι δίκαιο
Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός κατάταξης των υποψηφίων και η θεματοδοσία τους κρίνεται επιτυχής όταν οι βαθμολογίες εμφανίζονται σε όλο το βαθμολογικό εύρος: από το 0 έως το 100.

«Αmerica is back!»
Φτάσαμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ της περασμένης εβδομάδας, όπου ο Μπάιντεν ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε την τεράστια ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη με μια δύναμη κάπου 300.000 (!) στρατιωτών.

Η «άχρηστη γνώση» ως όπλο μαζικής αποβλάκωσης
Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι γνώσεις και η ελεύθερη κυκλοφορία τους, ο κόσμος βυθίζεται σ’ έναν πρωτότυπο σκοταδισμό που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες