Οι κεντρικοί τραπεζίτες μετέτρεψαν τη ρητορική σε εργαλείο πολιτικής την περασμένη δεκαετία, χρησιμοποιώντας λέξεις για να επηρεάσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων όταν υπήρχε μικρό περιθώριο μείωσης των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, καταστρέφει τη φήμη τους ως έμπειροι επικοινωνιολόγοι.
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν 6,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων τριών δεκαετιών, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.
Αυτό ασκεί συσσωρευμένη πίεση στον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, και όχι μόνο επειδή περιμένει να ακούσει εάν θα έχει και μια δεύτερη θητεία.
Ο Αμερικανός και οι ομόλογοί του του πέρασαν μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους επιμένοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ήταν παροδικός, αλλά τώρα παραδέχονται ότι υποτίμησαν την διάρκειά του. Ακόμα κι έτσι, παραμένουν ανένδοτοι ότι οι πιέσεις στις τιμές δεν δικαιολογούν αυξήσεις στα επιτόκια.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν σκληρά να τετραγωνίσουν αυτόν τον κύκλο. Ο Πάουελ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ μερικοί άνθρωποι ερμήνευσαν το μεταβατικό ως μια περίοδο που μετράται σε μήνες, η Fed το χρησιμοποίησε για να υποδείξει τις πιέσεις στις τιμές που δεν θα άφηναν πίσω τους μόνιμο πληθωρισμό. Αν και είναι τεχνικά αλήθεια ότι κάτι που δεν είναι μόνιμο είναι παροδικό, τα μάντρας και η ταυτολογία δεν βοηθούν ούτε τη Wall Street ούτε τη Main Street.
Οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι πώς και πότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αντιδράσουν στον πληθωρισμό. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια της αγοράς όπως αυτή που καταγράφηκε από την αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Ενθαρρύνει επίσης τον σκεπτικισμό για τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών.
Οι αγορές χρήματος αναμένουν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2022 παρά τις ρητές οδηγίες για το αντίθετο.
Τα νοικοκυριά που δίνουν λίγη προσοχή στις ομιλίες της κεντρικής τράπεζας είναι ακόμη πιο αβέβαια. Μια έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης στους καταναλωτές των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, έδειξε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τα μελλοντικά αποτελέσματα του πληθωρισμού αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα. Αυτό υποδηλώνει αμφιβολίες για το πόσο σθεναρά θα ενεργήσει η Fed για να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές.
Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς εμφανίστηκε σε μια ομιλία τον Οκτώβριο με ένα βάζο με την ένδειξη «παροδικό» στο οποίο ο ίδιος και το επιτελείο του πρέπει να ρίξουν ένα δολάριο αν πουν αυτή τη λέξη. Είναι μια υπενθύμιση προς τους κεντρικούς τραπεζίτες να εξηγήσουν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Στην περίπτωση του Πάουελ, αυτό σημαίνει στάθμιση των πλεονεκτημάτων των υψηλότερων ποσοστών απασχόλησης των πιο μειονεκτουσών ομάδων έναντι της ζημίας που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός στην αγοραστική τους δύναμη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν υποστηρίξει ολοένα και περισσότερο την τελευταία δεκαετία τη σαφήνεια και τη διαφάνεια. Αποτυγχάνουν να πετύχουν αυτούς τους στόχους.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου