Οι αγορές περιμένουν από μέρα σε μέρα να μάθουν το πρόσωπο που θα ηγηθεί της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η θητεία του Τζερόμ Πάουελ λήγει το Φεβρουάριο του 2022 και όλες αυτές τις ημέρες το επιτελείου του αμερικανού προέδρου, αλλά και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, έχουν προχωρήσει σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να αποφασιστεί εάν θα παραμείνει για δεύτερη θητεία ο Πάουελ ή εάν θα αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο.

Τρεις μόλις μήνες πριν λήξει η θητεία του Πάουελ, πολλοί είναι εκείνοι οι διεθνείς αναλυτές που εκφράζουν προβληματισμό επειδή περίμεναν από το Λευκό Οίκο να έχει δώσει ήδη σήμα για την κορυφαία αυτή θέση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι απανωτές σχετικές ερωτήσεις δέχτηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της χάραξης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας -με τον Πάουελ πάντως να αποφεύγει να θίξει τελείως για το θέμα, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι αμερικανοί πρόεδροι συνηθίζουν συνήθως να ανακοινώνουν την ηγεσία της Fed τον Οκτώβριο ή έως στις αρχές Νοεμβρίου για να δώσουν στη Γερουσία αρκετό χρόνο για να εγκρίνει την επιλογή τους. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 2 Νοεμβρίου του 2017 το όνομα του Πάουελ για τη διαδοχή της Τζάνετ Γιέλεν.

«Σχετικά σύντομα» είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν ότι θα ανακοινωθεί το τι θα γίνει με τη Fed – εάν θα προτείνει τον Πάουελ και για άλλη θητεία ή εάν θα παρουσιάσει κάποιο άλλο πρόσωπο για να τον διαδεχθεί. Μάλλον δεν ήταν καθόλου τυχαίο που την προηγούμενη Πέμπτη ο Τζερόμ Πάουελ εθεάθη να επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται η Wall Street Journal και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Γέλεν για Πάουλ: «Πολύ καλή δουλειά»

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία έχει διατελέσει κι εκείνη για μια θητεία ως πρόεδρος της Fed, επαίνεσε τη μέχρι τώρα πορεία του: «Νομίζω ότι η πρόεδρος Πάουελ έχει κάνει σίγουρα καλή δουλειά», είπε στο CNBC «Αποκρίθηκε αξιοθαύμαστα στην κρίση που είδαμε μετά την πανδημία και έχει δημιουργήσει με τους συναδέλφους του ένα νέο πλαίσιο που είναι πολύ επικεντρωμένο στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης», προσέθεσε.

Την πόρτα του Λευκού Οίκου φέρεται επίσης να έχει περάσει πρόσφατα και το ανώτατο στέλεχος της Fed, η Λάελ Μπρέιναρντ. Θεωρείται ως πολύ πιθανή υποψήφια για την ηγεσία της Fed εάν ο Πάουελ δεν προταθεί εκ νέου. Επίσης θεωρείται ως υποψήφια για οποιαδήποτε από τις δύο θέσεις αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας, εάν προσφερθεί στον Πάουελ μια δεύτερη θητεία.

Αυτό το διάστημα παίζονται επίσης ακόμη μία ακόμη κενή θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Fed και μια επιπλέον που θα προκύψει τον Ιανουάριο μετά τη λήξη της θητείας του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας, Ρίτσαρντ Κλαρίντα. Ο Μπάιντεν πρέπει επίσης να ορίσει κάποιον ως αντιπρόεδρο τραπεζικής εποπτείας με τετραετή θητεία, αφού έληξε τον περασμένο μήνα η θητεία του Ράνταλ Κουάρλες.

Το όνομα του Πάουελ ήταν το επικρατέστερο για τη θέση του προέδρου της Fed και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά η υποψηφιότητά του υπονομεύτηκε τον Σεπτέμβριο μετά από αποκαλύψεις ότι στελέχη της Fed έκαναν χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα οποία αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Η διαμάχη έφερε την επιφάνεια τις φωνές μελών του Δημοκρατικού κόμματος που ήταν ήδη αντίθετοι στην υποψηφιότητα του Πάουελ επειδή θεωρούν ότι δεν έχει κάνει αρκετά για αυστηροποίηση της τραπεζικής εποπτείας. Επικεφαλής των επικριτών είναι η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή