Η αεροπορική εταιρία Lufthansa αποπλήρωσε – και μάλιστα νωρίτερα από το προγραμματισμένο – την οικονομική βοήθεια που έλαβε από το γερμανικό κράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας.
Σήμερα η εταιρία ανακοίνωσε ότι ένα δισεκατομμύριο ευρώ κατατέθηκε στο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση, ενώ κεφάλαια που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ακυρώθηκαν. Το κράτος εξακολουθεί πάντως να κατέχει μερίδιο 14% της εταιρίας.
Η Lufthansa είχε κατά τη διάρκεια της κρίσης διαπραγματευτεί πακέτο διάσωσης συνολικής αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ – 3 δισεκατομμύρια ως δάνειο από την κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης KfW και 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο WSF. Το Ταμείο σκοπεύει να πουλήσει τις μετοχές του το νωρίτερο σε πέντε μήνες, αλλά όχι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2023. Ο όμιλος της Lufthansa είχε ήδη εξαγοράσει τα υπόλοιπα δύο δισεκατομμύρια από το δάνειο της KfW ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η ταχεία αποπληρωμή κατέστη εφικτή κυρίως «χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, στην γρήγορη αναδιάρθρωση και τον μετασχηματισμό της λειτουργίας της εταιρίας, αλλά και στην εμπιστοσύνη των αγορών», ανέφερε η Lufthansa, η οποία από τον Νοέμβριο του 2020 έχει εκδώσει αρκετά ομόλογα, δανειζόμενη χρήματα από επενδυτές. Τον Οκτώβριο η αεροπορική εταιρία εξέδωσε επίσης νέες μετοχές και εισέπραξε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του ομίλου Κάρστεν Σπορ ευχαρίστησε εκ μέρους των εργαζομένων την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους φορολογούμενους, οι οποίοι «στη χειρότερη κρίση στην ιστορία της εταιρίας, μας έδωσαν προοπτική για το μέλλον». Ως αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Σπορ, «καταφέραμε να διασώσουμε περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας».
Στην ίδια συνέντευξη ο Κάρστεν Σπορ εκφράζει την εκτίμηση ότι η Lufthansa είναι πλέον θωρακισμένη, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που διαπιστώνεται σε πολλές χώρες. «Θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις αντί για περιοριστικά μέτρα όπως αυτά των προηγούμενων 19 μηνών θα εφαρμόσουν κανόνες όπως αυτοί των 2G (για πρόσβαση σε χώρους και δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) και 3G (για πρόσβαση επιπλέον και σε όσους προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ)», σημειώνει ο επικεφαλής της Lufthansa και διαβεβαιώνει ότι, αν επιστρέψει η κρίση, ο όμιλος είναι θωρακισμένος οικονομικά, με τρεις φορές μεγαλύτερη ρευστότητα από ό,τι πριν από την κρίση, ακόμη και μετά την αποπληρωμή των δανείων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία