
«Πρέπει να βάλουμε λεφτά στο τραπέζι για τις φτωχές χώρες» στην COP26 που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC.
«Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες. Ο κόσμος πρέπει να δει ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για να αρχίσουμε και ότι υπάρχουν αρκετές δεσμεύσεις για να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε καθώς έντονες συζητήσεις συνεχίζονταν για το κλίμα, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά απόψε.
«Δεν θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε όλα στην COP αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αγγλία.
Το θέμα της οικονομικής βοήθειας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα μείζονα σημεία που καθυστερούν την επίτευξη μιας συμφωνίας ενώ οι πλούσιες χώρες δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους για ετήσια βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες δηλώνουν «πολύ απογοητευμένες» από το περιεχόμενο ενός σχεδίου συμφωνίας που καλεί τις πλούσιες χώρες να εκπληρώσουν, ακόμη και να υπερβούν, την αθετημένη υπόσχεσή τους, χωρίς όμως να ορίσουν προθεσμία ή συγκεκριμένους όρους.
Οι πιο φτωχές, που αντιπροσωπεύουν ασήμαντο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών ενώ είναι οι πιο εκτεθειμένες στις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επιμένουν επίσης ότι η χρηματοδότηση λαμβάνει υπόψη τις “απώλειες και ζημιές” από τις οποίες ήδη υποφέρουν ολοένα και πιο συχνά.
Όλα τα κονδύλια απαιτούν στο εξής ανάγκες χρηματοδότησης από 750 δισεκατομμύρια έως 1.300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ένα εύρος που επιβεβαιώθηκε από σχέδιο έκθεσης εμπειρογνωμόνων για το κλίμα του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία