
Μέσα στη φασαρία για την Ολλανδέζα διάβασα να υιοθετούνται από κάποιους όλα τα στερεότυπα που διακινεί ένα «διεθνές μεταναστευτικό λόμπι», καθώς και διάφορα έντυπα που το υποστηρίζουν.
Ουσιαστικά στοχοποιούν την περιφρούρηση του εθνικού χώρου. Και φυσικά προωθούν τη διευκόλυνση του μεταναστευτικού εμπορίου. Υποθέτω μήπως βγάλουν και κανένα φράγκο – άλλωστε ο «ανθρωπισμός» εκτός από ιδεώδες είναι και λίγο μπίζνα.
Αλλά πάμε στην ουσία διότι φοβούμαι ότι στο τέλος θα μας ζητήσουν και τα ρέστα.
Πρώτον, η μετανάστευση δεν αποτελεί απροϋπόθετο δικαίωμα. Υπόκειται στους νόμους της χώρας υποδοχής. Η οποία αν θέλει δέχεται μετανάστες κι ορίζει τους όρους με τους οποίους τους δέχεται. Αν δεν θέλει, δεν τους δέχεται.
Δεύτερον, ο πρόσφυγας προϋποθέτει πόλεμο ή διωγμό ή απειλή ή τέλος πάντων καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή του.
Η Τουρκία είναι (κατά διεθνή κι ευρωπαϊκή παραδοχή) χώρα ασφαλής, συνεπώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να εξάγει πρόσφυγες στα νησιά μας.
Τρίτον, το καλαμπούρι πως όσοι δεν περνούν καλά στην Ασία ή την Αφρική δικαιούνται να διασχίσουν πεντέξι χώρες και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα για να μπουκάρουν στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο.
Μπορεί η Ευρώπη να αποτελέσει φρούριο; Αν το αποφασίσει, ασφαλώς. Και φρούριο και κάστρο και μπούνκερ και ό,τι άλλο αποφασίσει.
Διότι αν δεν κάνω λάθος, στην Ευρώπη διατηρούμε απολύτως το δικαίωμα να μη γίνουμε Λαχόρη, Μογκαντίσου ή Χαρτούμ.
Τέταρτον, η φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, αποτελεί εθνικό καθήκον. Στο οποίο περιλαμβάνεται η παρεμπόδιση ή η αποτροπή όσων θέλουν να τα περάσουν παράνομα.
Αν κάποιος διαφωνεί με την αρχή, μπορεί να φτιάξει κόμμα και να κατέβει στις εκλογές ζητώντας να καταργηθούν τα σύνορα.
Αν κάποιος διαφωνεί με τις μεθόδους φύλαξης των συνόρων μπορεί να κάνει μηνυτήρια αναφορά, παράσταση στην εισαγγελία, μήνυση, αγωγή κι ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή του.
Ολα τα νομικά όπλα του κράτους δικαίου είναι στη διάθεσή του κι είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα ακούσει με ενδιαφέρον τα παράπονά του.
Αν πάλι κάποιος προτιμάει «ανεξάρτητες αρχές», καμία αντίρρηση. Μπορεί να βρει μια αρχή και να κηρύξει την ανεξαρτησία της.
Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Πως παρά την ύπαρξη ενός δραστήριου μεταναστευτικού λόμπι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να συνταχθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με το λόμπι κι όχι με τις κοινωνίες τους.
Αυτό είναι η δημοκρατία. Και το σημειώνω διότι κινδυνεύουμε στο τέλος να μας πουν και μ@λ@κες.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα