Τις… Κασσάνδρες που θέλουν το ράλι του πετρελαίου να συνεχίζεται έως και στα επίπεδα των 100 δολαρίων απέρριψε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο ενεργειακού φόρουμ στο Άμπου Ντάμπι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz και επικεφαλής του Gramercy Fund Management υποστήριξε πως οι εκτιμήσεις αυτές παραγνωρίζουν σημαντικούς παράγοντες, όπως το μέλλον της ζήτησης.

«Εάν επικεντρωθεί κανείς μόνο στην πλευρά της προσφοράς, τότε μπορεί να δει το πετρέλαιο να φτάνει τα 100 δολάρια, διότι υπάρχει ευρύτερη έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο και η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Όμως, αν δει κανείς τι συμβαίνει στην πλευρά της ζήτησης, τότε προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Η ζήτηση είναι σήμερα ισχυρή, όμως θα μπορέσει άραγε να είναι σε ανάλογα επίπεδα σε έξι μήνες από τώρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Ελ Εριάν, δίδοντας την απάντηση πως η ενίσχυση των τιμών θα επηρεάσει την αγοραστική ζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Ελ Εριάν – Η Fed χάνει την αξιοπιστία της στο ζήτημα του πληθωρισμού

Βεβαίως, παραδέχτηκε πως οι αναλυτές της αγοράς δεν περίμεναν στις αρχές της χρονιάς πως οι τιμές θα ανέβουν τόσο ψηλά, στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι, όμως επέμεινε πως ο ίδιος δεν βλέπει ράλι προς τα 100 δολάρια.

Αναφορικά με τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως υποστήριξε, αν και οι αυξημένες πετρελαϊκές τιμές όντως συνιστούν ένα ρίσκο, βρίσκονται πολύ κάτω στη λίστα των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη. Κατά τον ίδιο το μεγαλύτερο ρίσκο έχει να κάνει με τις «λανθασμένες εκτιμήσεις του πληθωρισμού», για τις οποίες εξάλλου εξαπέλυσε επίθεση κατά της Federal Reserve, ζητώντας να αναλάβει δράση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή