Η BP είναι προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο στο ενεργειακό μείγμα για χρόνια.

Αυτό δήλωσε, χωρίς περιστροφές, ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού, Μπέρναρντ Λούνεϊ, μιλώντας στο CNBC, στο φόρουμ ενεργειακής βιομηχανίας ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μην είναι δημοφιλές να λέμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υπάρχουν στο ενεργειακό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σημείωσε, δε, με νόημα, ότι το ζητούμενο είναι «να επικεντρώσουμε στον στόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η μείωση των εκπομπών, και λιγότερο σε ιδεολογικές τοποθετήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η αντικατάσταση του άνθρακα με φυσικό αέριο, που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα, «είναι κάτι καλό». «Στη συνέχεια», εξήγησε από την πλευρά του, «θα καταργήσουμε και τον άνθρακα που προέρχεται από φυσικό αέριο».

Ο επικεφαλής της BP υπενθύμισε ότι στην έκθεση «Net Zero» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον προηγούμενο Μάιο σημειωνόταν πως το 2050, η παγκόσμια διάθεση πετρελαίου στον δρόμο για τις μηδενικές εκπομπές θα εξακολουθεί να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Έτσι, οποιοσδήποτε αντικειμενικός άνθρωπος θα έλεγε ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν κάποιον ρόλο και το ερώτημα που θα ακολουθούσε στη συνέχεια θα ήταν: τι κάνετε για αυτό; Και προσπαθούμε να παράγουμε αυτούς τους υδρογονάνθρακες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: COP26 – Η «καλή» αλλά «άβολη» συμφωνία της τελευταίας στιγμής

COP26

Τα σχόλια του Λούνεϊ έρχονται μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη, όπου σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη «σταδιακή μείωση» της χρήσης άνθρακα (και όχι στη «σταδιακή κατάργηση», με την Κίνα και την Ινδία να επιμένουν στην αλλαγή του καίριου όρου την τελευταία στιγμή), καθώς και να «καταργήσουν σταδιακά» τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και να βελτιώσουν την οικονομική στήριξη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τη συμφωνία υποδέχτηκαν με ανάμεικτες αντιδράσεις τα παγκόσμια ΜΜΕ, ενώ οι ακτιβιστές για το κλίμα τόνισαν ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Ο Λούνεϊ από την πλευρά του υπεραμύνθηκε των μεγάλων αλλαγών που, όπως είπε, δρομολογεί η εταιρεία του, προκειμένου να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα έβλεπε την BP αντικειμενικά και θα έλεγε ότι δεν κλίνουμε στη μετάβαση».

Διαβάστε επίσης: Cop26 – Σε… αναπνευστήρα ο στόχος του «1,5 βαθμού Κελσίου» και ο πλανήτης

«Πριν από 12 και πλέον μήνες είχαμε λιγότερα από 10 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σήμερα έχουμε έναν αγωγό άνω των 23 GW. Πριν από δώδεκα μήνες δεν είχαμε τίποτα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, σήμερα βρισκόμαστε στις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,7 γιγαβάτ. Είχαμε πολύ λίγο υδρογόνο, σήμερα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία Adnoc, Masdar και BP που θα αναπτύξει υδρογόνο —μπλε και πράσινο— συν τω χρόνω», είπε μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας την COP26, είπε ότι τα διδάγματα είναι ότι χρειάζεται «περισσότερη φιλοδοξία, πραγματική επικέντρωση στο μεθάνιο, κάμποση δουλειά στις παγκόσμιες αγορές άνθρακα – νομίζω ότι όλα αυτά είναι πολύ καλά πράγματα. Είναι, όμως, σαφές ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

Τα σχόλια του Λούνεϊ σχετικά με τον συνεχιζόμενο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο ενεργειακό σύστημα απηχούν εκείνα των πετρελαιοπαραγωγικών και εξαρτώμενων από τις εξαγωγές ενέργειας χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα.

Ο ίδιος εξέφρασε προβληματισμό για τη διάθεση πετρελαίου, αναφερόμενος στην ενεργειακή μετάβαση, υποστηρίζοντας ότι εάν η διάθεση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μικρότερη, οι τιμές θα ανέβουν εις βάρος των καταναλωτών, κάτι το οποίο, όπως είπε, μπορεί να τους στρέψει εναντίον της ενεργειακής μετάβασης.

«Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο μετάβασης που λειτουργεί σε επίπεδο προσφοράς και εξίσου καλύπτει τις ανάγκες της ζήτησης, ώστε να γίνει η μετάβαση που χρειάζεται ο κόσμος, χωρίς να στρέψουμε τους πολίτες εναντίον μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης