Την 1η Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εκδήλωσης που οργανώνεται από κοινού από τον ΣΕΒ και την πρωτοβουλία Innovative Greeks ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει online με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings Prem Watsa με συντονιστή τον Μάρκο Βερέμη.

Ο Prem Watsa που έχει συνδέσει το όνομα του με την Eurobank δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Η Κάλπη

Οι παλιοί έλεγαν ότι οι εκλογές προγραμματίζονται όταν θα φανεί το χρήμα στην αγορά και κερδίζονται όταν το χρήμα φτάσει στα πορτοφόλια και τις τσέπες. Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει αλλά οι (εκλογικές) αλήθειες παραμένουν διαχρονικά επίκαιρες και κυρίως αλάνθαστες!

Έμπειρος κοινοβουλευτικός άνδρας συνομιλώντας με πολιτικούς του φίλους υποστήριζε με αξιοθαύμαστη επιμονή το γιατί πρέπει οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Το βασικό του επιχείρημα ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης – το ΤΑΑ όπως αρχίζει να γίνεται γνωστό στη πολιτική αργκό καθώς δίπλα στο Α της Ανάκαμψης προστίθεται και το Α της Ανθεκτικότητας. Αλλά, ο κοινοβουλευτικός άνδρας δεν έμεινε στη θεωρία, ούτε καν στους φάρους των οροσήμων (υποχρεώσεις που αντιστοιχούν σε πρόοδο έργων και μεταφράζονται σε καταβολή δόσεων από το ταμείο των Βρυξελλών). Προχώρησε στα απλά πράγματα που αφορούν τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις επιχειρήσεις κάθε είδους και μεγέθους. Τους μίλησε με παραδείγματα – παραδείγματα που συνοδεύονται από καινούργιες δουλειές, καινούργιες θέσεις απασχόλησης, καινούργια εισοδήματα.

Τα Παραδείγματα: Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι και μια μεγάλη δράση που φέρει την επωνυμία «Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδια και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια». Η δράση αυτή έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς ήταν στο πρώτο πακέτο των 12 έργων  του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Τα σχετικά τεχνικά δελτία είναι έτοιμα και η δράση μπορεί να ξεκινήσει με φορέα υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης φθάνει στο ποσό των 345,2 εκατ. ευρώ.

«Θα δουλέψει κόσμος και κοσμάκης σε κάθε μια πόλη της περιφέρειας μιας και ο αριθμός των Σχεδίων που πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα ξεπερνούν τον αριθμό των 700».

Ο ίδιος μίλησε και για μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση αλλά λίγοι τον άκουσαν και ακόμη λιγότεροι θέλησαν να συμμεριστούν κάτι από την αισιοδοξία του για την αλλαγή των πραγμάτων. Οι περισσότεροι έμειναν στις δουλειές και τα λεφτά γιατί όλο και κάποιον μηχανικό ή και τεχνικό θα έχει η ευρύτερη οικογένεια. Και αυτό μετράει…

Και όμως, η σημασία της θεσμικής παρέμβασης ας μην περάσει στο ντούκου μιας και τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια αποσαφηνίζουν και κατοχυρώνουν θεσμικά το πολεοδομικό πλαίσιο (χρήσεις γης, όροι δόμησης κλπ) στο οποίο βασίζεται η χωροθέτηση πάσης φύσεων έργων και επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών.

Αν κάποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση να ανατρέξει στο συγκεντρωτικό πίνακα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του ΤΑΑ θα μπορούσε να διαβάσει ότι «η κατάρτιση και η επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, τοπικών και ειδικών καθώς και η οριοθέτηση περιοχών και ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η οριοθέτηση οικισμών και τα σχέδια χαρακτηρισμών κοινόχρηστων οδών θα καλύψουν ολόκληρη την χώρα οδηγώντας μέσα στην επόμενη πενταετία στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού χάρτη της χώρας (σήμερα καλύπτεται μόλις το 20%). Η μεταρρύθμιση θα διευκολύνει τη νόμιμη δόμηση λύνοντας ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχρονικά καθυστερεί και εμποδίζει την προσέλκυση επενδύσεων και την φιλική προς το περιβάλλον πολεοδομική ανάπτυξη».

Η δράση που συνδυάζει και πολιτικό – μεταρρυθμιστικό- μήνυμα αλλά και διαχέει τα οφέλη από το τρίπτυχο «Νέες δουλειές – Νέες θέσεις Εργασίας- Νέα εισοδήματα» σε χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες στο τεχνικό κόσμο της χώρας έχει άμεσο αντίκρισμα στη κάλπη των επομένων εκλογών. Αρκεί να περάσει στη βάση του εκλογικού σώματος …

Η Παραγωγική Αλυσίδα

Το ίδιο ισχύει ως προς τα οφέλη και τους ωφελούμενους και στο παράδειγμα μιας άλλης δράσης όπως το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», ο προϋπολογισμός του οποίου υπερβαίνει κατά πολύ το 1δις ευρώ. Αλλά, δεν είναι μόνο τα χρήματα που υπάρχουν αλλά το εύρος των δραστηριοτήτων που ωφελούνται από την δράση.

Τα Δεδομένα: Ας καταγράψουμε τα δεδομένα. To «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» σημαίνει ενίσχυση δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης των νοικοκυριών, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30% και περιλαμβάνει:  Aντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, «έξυπνα» συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης οικιακών συσκευών, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λπ. Με λίγα λόγια, μετρήστε δραστηριότητες και προχωρήστε σε αντιστοίχιση με επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Αν μπει κανείς στο κόπο θα διαπιστώσει ότι η δράση αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες – ανεξαρτήτως μεγέθους- σε όλη τη χώρα.

Η δράση με τα έργα που την συνοδεύουν θα συμβάλλει,  πέραν όλων των άλλων, στη μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης, καθώς και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες και θα έχει σημαντικές ωφέλειες από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες. Όλη η παραγωγική αλυσίδα που ξεκινά από την φάμπρικα και το εργαστήριο και φτάνει μέχρι το σπίτι δηλώνει ηχηρό Παρών. 

Οι Μικρομεσαίοι

Το ίδιο ισχύει και με άλλα συναφή προγράμματα δράσεων όπως το «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ που στοχεύει σε ένα ειδικό αλλά ευρύ ακροατήριο όπως εκείνο των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν θα αφορούν έργα και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, της ενεργειακής αναβάθμισης παραγωγικών διαδικασιών, των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, της εγκατάστασης «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, της αγοράς και χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων διανομής κ.λπ.

Η παρέμβαση στο σύνολό της θα συμβάλει, δίχως άλλο, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και θα συνδράμει στη τόνωση των δραστηριοτήτων που συνοδεύονται με νέες θέσεις εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.

Το Δημόσιο

Ακόμη και το μικρότερο – σε έκταση και προϋπολογισμό-  πρόγραμμα «Εξοικονομώ στο Δημόσιο» θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, η ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ενεργειακής αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα θα έχει το σοβαρό αποτύπωμα της στην αγορά. Το πρόγραμμα, πέρα από τις επενδύσεις, τη μόχλευση οικονομικής δραστηριότητας και την επακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories