Πιο… γερακίσια στρατηγική από την Federal Reserve, ήδη από τα επόμενα συμβούλια  για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού ζήτησε ο επικεφαλής της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, επισημαίνοντας πως το συμβούλιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο αν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αρχίσουν να υποχωρούν.

Οι δείκτες πληθωρισμού «τρέχουν» το διάστημα αυτό στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες, έτσι παρά το γεγονός πως η επίσημη θέση της Fed παραμένει πως οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν από την ερχόμενη χρονιά, το ζήτημα απασχολεί έντονα την αγορά και τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

«Εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο προβλέπουμε τώρα εναπόκειται (στην FOMC) να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο» σχολίασε ο κύριος Μπούλαρντ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, επισημαίνοντας πως ήδη από τα ερχόμενα συμβούλια «πρέπει να ασχοληθούμε με τη διαχείριση του ρίσκου του πληθωρισμού».

Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό; Προφανώς επιτάχυνση του tapering, με τον κύριο Μπούλαρντ να προτείνει συγκεκριμένα αύξηση του ρυθμού απομείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 30 δισ. δολάρια το μήνα, από τα 15 δισ. δολάρια που έχει εγκρίνει σε πρώτη φάση η FOMC. Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, μέχρι το Μάρτιο, αντί στις αρχές του καλοκαιριού.

Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς θα «φέρει» μπροστά και το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων, που πιθανότατα θα ακολουθήσουν λίγο μετά, καθώς το συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αλλάξει πολιτική πριν ολοκληρωθεί το tapering.

Αν η αύξηση των επιτοκίων ξεκινήσει δε, νωρίτερα θα αφήνει χρονικά περιθώρια, όχι για μία, αλλά για δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2022. Ο ίδιος ο πρόεδρος της St Louis Fed, ο οποίος ανήκει στα λεγόμενα «γεράκια» μεταξύ των στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, επανέλαβε και σήμερα την άποψη του πως η επόμενη χρονιά πρέπει να φέρει δύο (και όχι μόνο μία) αυξήσεις των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή