Μειωμένες κατά 95% είναι οι αιτήσεις επενδυτών για όρους σύνδεσης έργων ΑΠΕ που «χτυπούν» την πόρτα του ΑΔΜΗΕ. Ο «κόφτης» της εγγυητικής επιστολής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) που επεβλήθη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να ανασχεθεί το …τσουνάμι των προτάσεων για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από επενδυτές της κατηγορίας «είδα φως και μπήκα» έφερε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), οι βεβαιώσεις παραγωγού που φτάνουν στις υπηρεσίες του για να πάρουν όρους σύνδεσης, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος, «είναι σήμερα μία προς 17 στο παρελθόν». Μείωση καταγράφεται και στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Η Εγγυητική Επιστολή των 35.000/MW αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού και επιστρέφεται στους επενδυτές με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή  αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

Όσο για όσους είχαν παλιές άδειες παραγωγής και βεβαιώσεις θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 να έχουν υποβάλει σε ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης για να αποφύγουν την εγγυητική και να διατηρήσουν σε ισχύ τις άδειες  ή τις βεβαιώσεις τους, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που πέρασαν στο  νόμο 4819/2021 για τη διαχείριση αποβλήτων. Από την εγγυητική απαλλάσσονται οι ΑΠΕ ισχύος μικρότερης του 1 Μεγαβάτ, οι στρατηγικές επενδύσεις, και τα έργα δήμων, Περιφερειών, ιδρυμάτων και νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού.

Το μεγάλο «κύμα» νέων ΑΠΕ από …αερητζήδες είχε ανακόψει η επιβολή εγγυητικής επιστολής στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), τον περασμένο Οκτώβριο. Έτσι, το ξεσκαρτάρισμα, με «κλειδί» την οικονομική φερεγγυότητα, όπως φαίνεται αποδίδει ώστε να ξεμπλοκάρουν οι υπηρεσίες, να «τρέξουν» γρηγορότερα οι διαδικασίες αλλά και να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος για τους πραγματικούς επενδυτές. Ειδικότερα, στον κύκλο Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί περίπου 130 αιτήσεις για σταθμούς ΑΠΕ   ισχύος ενός γιγαβάτ (GW), ενώ στον μόλις προηγούμενο κύκλο του Ιουνίου είχαν κατατεθεί 743 αιτήσεις για έργα ισχύος 17,45 GW.

Όπως αναφέρει παράγοντας του κλάδου, ήταν αναμενόμενο η εγγυητική να βάλει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη υποβολή αιτήσεων για νέα έργα, καθώς πλέον οι επενδυτές πρέπει να καταβάλλουν ένα σημαντικό ποσό, ειδικά για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, από την αρχή της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, τα οποία είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα του Ρυθμιστή της αγοράς στις αρχές Σεπτεμβρίου οι άδειες παραγωγής που είχαν εκδοθεί έως τότε _ δηλαδή δίχως να έχουν εκδοθεί οι βεβαιώσεις παραγωγού για τους κύκλους Ιουνίου και Οκτωβρίου _ αντιστοιχούν σε έργα συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των  85 GW.

Σήμερα, όπως είχε αναφέρει η  Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου σε συνέδριο του Economist σε λειτουργία βρίσκονται έργα «πράσινης» ενέργειας περίπου 10,5 GW και για την κάλυψη των στόχων του υφιστάμενου ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) η χώρα χρειάζεται 19 GW έως το 2030 που αντιστοιχεί σε συνολικές επενδύσεις περίπου 9 δισ. ευρώ για τη δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Σερβία – Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου από την RioTinto (Photo/Video)
Green |

Σερβία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου από την RioTinto (Photo/Video)

Χιλιάδες πολίτες της Σερβίας σε 50 πόλεις απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση νομοσχεδίου που επιτρέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων γης για έργα και επενδύσεις που χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας

Σουηδία – «Πράσινη» ανάπτυξη στα όρια του Αρκτικού Κύκλου
Green |

Σουηδία: «Πράσινη» ανάπτυξη στα όρια του Αρκτικού Κύκλου

Στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας καταστρώνονται φιλόδοξα σχέδια και έργα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει η προσέλκυση εργαζομένων, υπό… πολικές συνθήκες

Νέο «Εξοικονομώ» – Έναρξη στις 13 Δεκεμβρίου – Οι επιλέξιμες δαπάνες και τα κριτήρια
Green |

Νέο «Εξοικονομώ»: Έναρξη στις 13 Δεκεμβρίου – Οι επιλέξιμες δαπάνες και τα κριτήρια

Για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ