Τα νέα μέτρα για την ελάφρυνση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών «ξεφουσκώνουν», έτι περαιτέρω, τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε εχθές στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες, αποφασίστηκε ότι από τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τα οποία για το 2021 υπολογίζονται σε περίπου ένα δισ. ευρώ, το 69,86% θα κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο θα επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος ενώ στον ΕΛΑΠΕ θα καταλήξει μόλις το 8%, ήτοι περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΕΛΑΠΕ _ σύμφωνα με την ΚΥΑ για τη νέα κατανομή των εσόδων από τους ρύπους που δημοσιεύθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα _ θα ελάμβανε το 30% και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 47,86%. Τελικά, οι συνεχείς ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος και η αναζήτηση νέων πόρων για την επιδότηση των τιμολογίων οδηγεί στο ψαλίδισμα του ΕΛΑΠΕ κατά 22%, διαφορά που θα καρπωθεί το Ταμείο. Να σημειωθεί ότι πριν την ενεργειακή κρίση στον ΕΛΑΠΕ κατευθύνονταν το 60% των εσόδων από τους ρύπους.

620 εκατ. ευρώ

Έτσι, στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν πάνω από 620 εκατ. ευρώ, τα οποία έως τα τέλη του έτους, θα διατεθούν για την ελάφρυνση των καταναλωτών από τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια που επέφερε η ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ/μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh ενώ προβλέπονται 6 ευρώ σε μηνιαία βάση για τα σταθερά τιμολόγια. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης για την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, ο ΕΛΑΠΕ αναμένεται ότι θα εμπλουτιστεί από τα πράσινα τέλη του πετρελαίου θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ, αλλά και από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος η οποία περιορίζει τις εκροές του λογαριασμού προς τους παραγωγούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Θετικά οικονομικά μεγέθη για την Ελλάκτωρ το 9μηνο του 2021
Green |

Κέρδη για την Ελλάκτωρ το γ' τρίμηνο, μετά από 6 τρίμηνα αρνητικών αποτελεσμάτων

Το EBITDA του ομίλου επηρεάστηκε θετικά από τη βελτίωση του κλάδου του Περιβάλλοντος, των ΑΠΕ, των Παραχωρήσεων ενώ αντίστοιχα επηρεάστηκε αρνητικά από την κάμψη των επιδόσεων του κλάδου της Κατασκευής.

Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Green |

Οικονόμου: Προσηλωμένοι στη δίκαιη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο απολιγνιτοποίησης της Κοζάνης αλλά και στην ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο