Για έναν «πράσινο» σχεδιασμό κι ευρύτερη επένδυση στον χώρο των οικολογικών υποδομών και «πράσινων» κέντρων δεδομένων που θα αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα στα πρότυπα του data center στον Λούρο, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ στον ποταμό Λούρο στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου επέκτασης συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET) και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «η επένδυση που κάνουμε είναι μια επένδυση ευρύτερη στον χώρο των υποδομών και των data center, καθώς αναπτύσσουμε τις δικές μας υποδομές.

Κι εδώ δεν είναι μόνο η ψηφιακή διάσταση του πράγματος αλλά κι η διάσταση που συσχετίζεται με την πράσινη οικονομία. Είναι μέσα στους στόχους που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στο Ταμείο Ανάκαμψης κι έτσι το επόμενο διάστημα θα επενδύσουμε και σε πολλές ιδιόκτητες υποδομές τέτοιου τύπου, ‘πράσινες’, οι οποίες θα είναι σε θέση να μας βοηθήσουν συνολικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον ρόλο που έχουν και σίγουρα τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τέτοιες υποδομές σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Στέφανος Κόλλιας δήλωσε ότι «χρησιμοποιούμε πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες μειώνουν την ηλεκτρική ενέργεια την οποία χρησιμοποιούμε και αυξάνουν την αποδοτικότητα της υποδομής. Τέτοιες υποδομές έχουν φτιαχτεί από Έλληνες επιστήμονες κι ερευνητές. Πιστεύουμε ότι ο τομέας των πράσινων και νέων τεχνολογιών θα είναι πολύ σημαντικός. Οι υπηρεσίες που θα υποστηρίζονται από τα κέντρα δεδομένων αφορούν όλες τις κοινωνίες και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Η ύπαρξη του κέντρου βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Εφαλτήριο για το αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μαύρος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μιλώντας για το «πράσινο» data center του Λούρου. «Μιλάμε για ένα σταθμό παραγωγής ρευματος από το 1954 ο οποιος χτίστηκε, ηλεκτροδότησε για πολλά χρόνια την περιοχή κι ανακαινίστηκε πριν από έναν χρόνο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να έχει παράλληλες ενέργειες. Τώρα μπορούμε να ηλεκτροδοτούμε αλλά και να ψύχουμε ένα πράσινο data center, έναν πράσινο, οικολογικό κόμβο διαμετακόμισης πληροφοριών κι αυτό είναι το εφαλτήριο για το αύριο».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Να σημειώσουμε ότι στον χώρο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) «Λούρος» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΕΔΥΤΕ υλοποίησε το πρώτο «οικολογικό» (Green) Data Center, του οποίου η λειτουργία στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 70% και ψύχεται με νερό από τον ποταμό Λούρο. Το κέντρο δεδομένων παρέχει υπηρεσίες «Υπολογιστικού Νέφους» (cloud computing), κυρίως στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, και είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με τα υφιστάμενα κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών της ΕΔΥΤΕ στο ΥΠΑΙΘ και στην Κνωσσό, με λειτουργία ως εφεδρικό Κέντρο Δεδομένων σε απομακρυσμένο χώρο (geo protection disaster recovery).

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όπως επισημαίνεται, η ΕΔΥΤΕ θα συνεχίζει να παρέχει στη ΔΕΗΑΝ δικτυακές, τηλεπικοινωνιακές και υπολογιστικές υπηρεσίες για την προώθηση καινοτόμων δράσεων. Από πλευράς της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εξακολουθεί να παρέχει τον χώρο και «καθαρή» ενέργεια από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ για την υποστήριξη των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δείχνοντας από κοινού το δρόμο της πράσινης ανάπτυξης στην Ψηφιακή αλλά και οικολογική ταυτόχρονα διακυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Green |

Οικονόμου: Προσηλωμένοι στη δίκαιη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο απολιγνιτοποίησης της Κοζάνης αλλά και στην ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο

Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.