
«Πολεμικές» χαρακτηρίζει τις εικόνες που παρατηρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» αναφέρει ότι «έχουμε φτάσει σε καταστάσεις περυσινές» σημειώνοντας ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες.
«Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ», επισημαίνει. Μάλιστα, επισημαίνει ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, ο κ. Τουχτίδης ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, αναφέρει ότι προ Covid, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα.
«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα», καταλήγει.
Εξαδάκτυλος: Προστίθενται ιδιώτες γιατροί στο σύστημα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνει ότι προστίθενται διαρκώς νέοι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα, σημειώνοντας ότι δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, αλλά σχετίζεται με την εμπειρία και τις ειδικότητες των γιατρών. «Για παράδειγμα ξεκίνησε νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο «Άγιο Παύλος», η οποία στελεχώνεται μόνο με ανθρώπους που προσήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι πιο σημαντικό αυτό από το να βρεθούν πέντε άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», τονίζει.
Προσθέτει δε ότι οι εντατικολόγοι της χώρας βρίσκονται υπό τρομακτική πίεση είτε εργάζονται ιδιωτικά είτε στο δημόσιο σύστημα, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας εδώ και μέρες παίρνει περιστατικά non Covid από τον δημόσιο τομέα.
Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, εκτιμά ότι «είμαστε στην κορυφή του βουνού», ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αργότερα.
Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά, επισημαίνει ότι «δε λαμβάνονται για να πείσουμε του ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, αλλά για να τους προστατεύσουμε» τονίζοντας ότι «δεν τους πείθουμε εμείς οι γιατροί, αλλά τους πείθει ο θάνατος».
Για τον περιορισμό της διασποράς πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό κυρίως με αγνώστους.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα