Αίτημα για έκτακτη έγκριση του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού υπέβαλε η αμερικανική Pfizer στην αρμόδια αμερικανική αρχή του Food and Drug Administration (FDA).

Το χάπι της Pfizer, εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο φάρμακο του είδους του από το  στόμα, στοχευμένα σχεδιασμένο κατά της Covid-19.

Το Paxlovid ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορωνοϊός για να πολλαπλασιαστεί μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το χάπι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 89% στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με ένα άλλο γνωστό αντιικό φάρμακο, το ritonavir, το οποίο ενισχύει τη δράση των αναστολέων πρωτεάσης.

«Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να μπορέσουμε να διαθέσουμε τη θεραπεία αυτή στους ασθενείς» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Άλμπερτ Μπουρλά, επισημαίνοντας ότι στη σειρά θα ακολουθήσουν και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές άλλων κρατών.

Αναφορικά με τις παρενέργειες, η Pfizer υποστήριξε ότι περίπου το 20% των ασθενών στις κλινικές δοκιμές – ο ένας στους πέντε – παρουσίασαν κάποιες παρενέργειες, κυρίως ήπιες. Σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν μόνο στο 1,7% των ασθενών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα