Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την κρίσιμη ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν για το πρόσωπο που θα επιλέξει για την προεδρία της Federal Reserve. Τελευταίες πληροφορίες από τα αμερικανικά Μέσα κάνουν λόγο για ανακοίνωση μέχρι το Σαββατοκύριακο και σε κάθε περίπτωση πριν τη γιορτή των Ευχαριστιών, που είναι την ερχόμενη Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τα στοιχήματα, το βέβαιο είναι πως το αρχικό προβάδισμα που απολάμβανε ο νυν πρόεδρος Τζερόμ Πάουλ για τη διασφάλιση μιας δεύτερης θητείας έχει στην καλύτερη περίπτωση περιοριστεί σημαντικά. Σε αυτό συμφωνεί το σύνολο των οικονομικών αναλυτών και διεθνών οίκων.

Από πολλαπλές πηγές επιβεβαιώνεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε διαδοχικές συναντήσεις, τις προηγούμενες ημέρες, τόσο με τον κ. Πάουελ όσο και με την κυβερνήτη Λάελ Μπρέναρντ, που με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που την ήθελαν ως την ισχυρότερη αντίπαλο του νυν διοικητή.

Η θέση του Κογκρέσου

Στο Καπιτώλιο και οι δύο θα αντιμετώπιζαν εμπόδια στη διαδικασία επικύρωσης τους, από διαφορετικές πηγές. Ο Τζο Πάουελ, που πρωτοδιορίστηκε στο πόστο από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα αντιμετώπιζε ισχυρή αντίσταση από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών που τον θεωρούν υπερβολικά συντηρητικό για τις δικές τους απόψεις. Αντιστοίχως, η κυρία Μπρέναρντ θα συναντούσε αντιστάσεις από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που την θεωρεί υπερβολικά μετριοπαθή.

Παράγοντες της αγοράς και της Wall Street δείχνουν αναφανδόν την προτίμηση τους προς τον κύριο Πάουελ, κρίνοντας θετικά τον που διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας και μια από τις χειρότερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών για την αμερικανική και όχι μόνο οικονομία. Όμως, μετριοπαθείς φωνές σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και ακτιβιστές του περιβάλλοντος επιζητούν μια αλλαγή, μια φιλικότερη φωνή σε πράσινα ζητήματα και σίγουρα μια γυναίκα, που θα εξυπηρετούσε επικοινωνιακά και τη γραμμή που μέχρι τώρα έχει ακολουθήσει ο κ. Μπάιντεν σε θέματα ισότητας.

Η κυρία Μπρέναρντ διαθέτει την εμπειρία για τη θέση, αποτελώντας μέλος του συμβουλίου της Fed από το 2014. Όμως, έχει και ένα σαφέστερο πολιτικό αποτύπωμα, έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών για διεθνή θέματα επί προεδρίας Ομπάμα και είχε υποστηρίξει αναφανδόν την προεδρική καμπάνια της Χίλαρυ Κλίντον.

Η αντίδραση της Wall

Κατόπιν αυτών, χρηματιστηριακοί αναλυτές αναμένουν πως το αμερικανικό χρηματιστήριο δεν θα δείξει κάποια σημαντική αντίδραση σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέξει να κρατήσει τον Τζερόμ Πάουελ στο πόστο. Αντιθέτως θα υπάρχουν σημαντικές επανατοποθετήσεις τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων, σε περίπτωση που νικήτρια αναδειχτεί η Λάελ Μπρέναρντ, καθώς η αγορά προβλέπει μια πιο μετριοπαθή νομισματική πολιτική από την Fed.

Τι σημαίνει αυτό; Πως πιθανότατα το συμβούλιο δεν πρόκειται να επιταχύνει το ρυθμό του tapering, όπως κάποια από τα γεράκια ήδη επιζητούν και άρα δεν θα «πάει» σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα. Η δε, διαδικασία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα κινηθεί με πιο αργούς και προσεκτικούς ρυθμούς.

Ανανεώνεται η τράπουλα

Γενικά ο κύριος Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία να κάνει αλλαγές, μέχρι την επόμενη χρονιά, στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας. Ήδη υπάρχει μια κενή θέση, ενώ σύντομα θα «αδειάσουν» άλλες δύο, αυτή του αντιπροέδρου Ράνταρ Κουάρλες που υπέβαλε πρόσφατα την παραίτηση του και θα αποχωρήσει το Δεκέμβριο και αυτή του αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Κλαρίντα, που αποχωρεί στα τέλη του 2022.

Αν η Λάελ Μπρέναρντ δεν καταλήξει στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αναβαθμιστεί σε μία από τις δύο θέσεις αντιπροέδρων που αδειάζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας