Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της περιοχής του ΟΟΣΑ αυξήθηκε πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του 2021, παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν σήμερα, το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 0,5% μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2019 και του τρίτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις, λόγω των ισχυρών επιδόσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κορέας, του Ισραήλ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε στο 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 1,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Στις επτά κύριες οικονομίες (G7), η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ ευθυγραμμίζεται με την τάση του ΟΟΣΑ , επιβραδύνοντας στο 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021 από 1,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Όλες οι χώρες της G7 εκτός από την Ιαπωνία παρουσίασαν αυξήσεις στο ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021, αλλά μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2019 και του τρίτου τριμήνου του 2021 δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ΑΕΠ για τις χώρες του G7 στο σύνολό τους.

Ενώ το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών υπερέβη το προπανδημικό επίπεδο κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ των άλλων έξι χωρών παρέμεινε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Γαλλία κατέγραψε την ισχυρότερη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ (3,0%, έναντι 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο), ακολουθούμενη από την Ιταλία (2,6%, έναντι 2,7% το προηγούμενο τρίμηνο). Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο , το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% και 1,3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 1,9% και 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στον Καναδά , το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2021, αφού μειώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 0,5%, από 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Η Ιαπωνία ήταν η μόνη χώρα της G7 που ανέφερε συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021 (μείον 0,8% έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο).

Στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% και 2,1% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο του 2021, μετά από αυξήσεις 2,1% και 2,0% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Οικονομικός πόλεμος Δύσης και Ρωσίας – Ποιος θα αντέξει στον μαραθώνιο;
Αναλύσεις |

Δύση vs Ρωσίας – Ποιος θα λυγίσει πρώτος στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο;

Παρά τις κυρώσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η ρωσική στρατιωτική μηχανή δεν δείχνει να χάνει την ισχύ της. Το στοίχημα του Πούτιν και των επιτελείων της Δύσης.