Ο νέος κλιματικός νόμος παρουσιάζεται σε λίγη την ώρα σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΝ από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα.

Σε συνέχεια των δεσμεύσεων της χώρας για την πράσινη μετάβαση, ο κλιματικός νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη σταδιακή μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Όπως είχε γράψει και ο ΟΤ, ο κλιματικός νόμος  «κλείδωσε», με τα βασικά του άρθρα να αφορούν στην υποχρεωτική απεξάρτηση από το πετρέλαιο των νησιών έως το 2030, στην επιβολή εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα μεγάλα κτίρια από το 2023 και στον προσδιορισμό τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα

Στο νομοσχέδιο προωθείται μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, προβλέπεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών σε αυτά κατά 80% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Έτσι, προτείνεται από το 2030 η απαγόρευση της χρήσης μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει:

* Εθνικούς ποσοτικούς στόχους και επιμερισμό τους στους 7 κυριότερους τομείς, μέσω της σύνταξης πενταετών προϋπολογισμών άνθρακα με βάση τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ.

* Ενσωμάτωση των μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις τομεακές πολιτικές.

* Σύστημα διακυβέρνησης και δείκτες παρακολούθησης.

* Γενικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένα μέτρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον οδικό χάρτη, που θα υιοθετήσει η χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green