
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει έως τον προσεχή Ιούλιο να έχουν διακόψει τα προγράμματα έκτακτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι Βρυξέλλες. Η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ επιβεβαίωσε πάντως ότι οι υπηρεσίες που εποπτεύει θα αναθεωρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες που διέπουν και ρυθμίζουν τα θέματα ανταγωνισμού και θα ανοίξουν το δρόμο για τη χορήγηση δημόσιων επιχορηγήσεων στον κλάδο της κατασκευής ημιαγωγών, η κρίση του οποίου εξελίσσεται σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη πολλών βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Η δανέζα επίτροπος ανακοίνωσε ουσιαστικά την παράταση για ένα εξάμηνο της κρατικής στήριξης στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις, καθώς η περίοδος αναστολής των σχετικών απαγορευτικών κανόνων δεν θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπως αρχικά είχε οριστεί, αλλά στις 30 Ιουνίου 2022.
Πιο αισιόδοξη από την ΕΚΤ
«Η παράταση αυτή των έξι μηνών θα επιτρέψει να γίνει μια προοδευτική και συντονισμένη άρση των μέτρων που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη του συνόλου της οικονομίας», σημείωσε η Βεστάγκερ.
Εν προκειμένω διαπιστώνει κανείς μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση της Κομισιόν στο θέμα της εξέλιξης της πανδημίας συγκριτικά με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου, σε ανάλυσή της η ΕΚΤ θεωρεί ότι, παρά τα σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πανδημία συνιστά πιο σοβαρή απειλή για την αναπτυξιακή διαδικασία ακόμα και από τον πληθωρισμό, που επανειλημμένως η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει χαρακτηρίσει ως «παροδική», προβλέποντας ότι εντός εξαμήνου θα υποχωρήσει προς το ανώτατο ανεκτό ποσοστό 2%.
«Οι απειλές από την πανδημία παραμένουν παρούσες κυρίως λόγω της αργής εμβολιαστικής διαδικασίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά και από την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», διευκρίνισε στην εισαγωγική έκθεση της μελέτης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος.
Χορηγήθηκαν επιδοτήσεις 3 τρισ. ευρώ
Το Μάρτιο του 2020 η Κομισιόν εν μέσω επέλασης του φονικού ιού στην Ευρώπη ανέστειλε την ισχύ βασικών κανόνων για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού επιτρέποντας στις κυβερνήσεις των «27» να κάνουν ζωτικές ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές τους οικονομίες, δηλαδή στις επιχειρήσεις και στους πολίτες που πλήττονταν από τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και εν γένει την αναγκαστική αναστολή πάμπολλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
«Δίχως την έκτακτη κρατική βοήθεια και οι βιώσιμες επιχειρήσεις δεν θα κατάφερναν να ανταπεξέλθουν», εξήγησε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες. Κατά την επίτροπο η Κομισιόν ενέκρινε από την αρχή της πανδημίας την εκταμίευση κρατικών ενισχύσεων περίπου 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η Βεστάγκερ προανήγγειλε μεν το κλείσιμο της στρόφιγγας ροής δημόσιου χρήματος προς τις επιχειρήσεις, διευκρίνισε όμως ότι ληφθεί μέριμνα ώστε να μη διακοπεί η αρωγή προς τον τεχνολογικό κλάδο και η διευκόλυνση των επενδύσεων προς αυτόν. Είπε επίσης η επίτροπος ότι θα εξασφαλιστεί εξίσου η χρηματοδότηση των σχεδίων και των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Απεξάρτηση από την Ανατολή
«Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στον ανηφορικό δρόμο της ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να ισχυροποιηθούν τόσο ώστε να πετύχουν μια διπλή μετάβαση, περιβαλλοντική και ψηφιακή», τόνισε χαρακτηριστικά η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Το στοίχημα είναι η παραγωγή ημιαγωγών, των πανταχού παρόντων αυτών εξαρτημάτων στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα αυτοκίνητα, στις τεχνολογικές υποδομές. Εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα στην Ευρώπη αλλά έρχονται από την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.
Η επίτροπος είπε ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει «τα δικά της ασφαλή αποθέματα ημιαγωγών» και για τον σκοπό αυτό «θα εγκρίνει την εκταμίευση δημοσίων κονδυλίων για να καλυφθούν τυχόν ελλείμματα χρηματοδότησης που θα προκύψουν». Διακηρυγμένος στόχος πλέον της Ευρώπης είναι η σταδιακή απεξάρτησή της από την Ανατολή σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ημιαγωγών. Και η κρατική ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί, στην κάλυψη αυτής της τεχνολογικής υστέρησης.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία