Τα «πρωτεία» προσπαθούν να καταλάβουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, στη Γαλλία, με τη γαλλική κυβέρνηση να προβαίνει σε κινήσεις που θα προσελκύσουν όλο και περισσότερες επενδύσεις στη χώρα τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βloomberg, τον Σεπτέμβριο, δύο γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, η Sorare και η Mirakl, συγκέντρωσαν μαζί περισσότερα από 1 δισ. δολάρια. Μια άλλη γαλλική εταιρεία, η Swile, κατάφερε να προσελκύσει 200 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης, με επικεφαλής τη SoftBank, ενώ το ίδιο ποσό συγκεντρώθηκε, επίσης, και από την εταιρεία τεχνολογίας εκπαίδευσης, 360 learning.

Με τον αριθμό των εταιρειών αξίας άνω του 1 δισ. να αγγίζει ήδη τις 20, καθίσταται όλο και πιο εφικτός ο στόχος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία να «φιλοξενήσει» 25 τέτοιες εταιρείες μέχρι το 2025, ενώ, παράλληλα, ο επιχειρηματίας δισεκατομμυριούχος στον κλάδο της τεχνολογίας, Ξαβιέ Νιελ, δηλώνει ότι «ο στόχος θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών, η νέα γενιά επιχειρηματιών στον κλάδο της τεχνολογίας, στη Γαλλία, θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και να «χτίσουν» κάτι που θα θυμίζει τη Silicon Valley. Tους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι νεοφυείς εταιρείες στον εν λόγω κλάδο έσπασαν κάθε ρεκόρ, συγκεντρώνοντας το ποσό των 5,14 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια), ποσό που συγκεντρώθηκε στο σύνολό του κατά τη διάρκεια ολόκληρου του περασμένου έτους.

Mε τη νέα αυτή δυναμική των εταιρειών στη Γαλλία να σημειώνει σημαντική αύξηση, ήδη από το 2020, οι γαλλικές εταιρείες τεχνολογίας συγκέντρωσαν, για πρώτη φορά, το ίδιο ποσό χρηματοδότησης με τις αντίστοιχες γερμανικές. Εντούτοις, οι νεοφυείς εταιρείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν να κατέχουν τα πρωτεία, συγκεντρώνοντας σχεδόν τρεις φορές το ποσό που συγκέντρωσαν οι Γαλλικές, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, γεγονός στο οποίο ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης της Γαλλίας,  Σέντρικ Ο, δεν δίνει σημασία, δηλώνοντας «Μακροπρόθεσμα, το Λονδίνο θα πρέπει να ανησυχεί», εάν η επιχειρηματικότητα στη Γαλλία συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς.

Η συμβολή του Μακρόν

Η εν λόγω επιτυχία αποδίδεται στις κινήσεις της κυβέρνησης Μακρόν, ο οποίος καλούσε, κάθε χρόνο, τους επενδυτές στο Μέγαρο των Ηλυσίων, οργανώνοντας τις συνόδους κορυφής στον τομέα της τεχνολογίας “Choose France”, ασκώντας, έτσι, πιέσεις για επενδύσεις στη γαλλική αγορά.

Παράλληλα, εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2022, ο νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Σχέδιο «Γαλλία 2030», βάσει του οποίου προβλέπεται η επένδυση 30 δισ. ευρώ σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική, οι ημιαγωγοί, η πυρηνική ενέργεια, το υδρογόνο και το διάστημα, ενώ τα 15 δισ. εξ αυτών θα προορίζονται για τις μικρές εταιρείες.

Ήδη από το πρώτο εξάμηνο της θητείας του, o Γάλλος πρόεδρος προέβη σε κινήσεις που θα προσέλκυαν σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις, όπως η μείωση κατά 30% του φόρου υπεραξίας και η απαλλαγή των εταιρειών από τον φόρο περιουσίας. Ταυτόχρονα, η θέσπιση ειδικής βίζας, στο πλαίσιο της άμεσης παροχής άδειας παραμονής σε όσους επιθυμούν να ιδρύσουν startup,  έκανε ευκολότερη την εγκατάσταση επενδυτών στη Γαλλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups