Το διάταγμα Μπάιντεν περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στον ομοσπονδιακό μηχανισμό των ΗΠΑ, το έκανε τελικά το… θαύμα του ανεβάζοντας σημαντικά το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο CNBC, τα στοιχεία δείχνουν πως πάνω από το 90% των τουλάχιστον 3,5 εκατ. εργαζομένων στον ομοσπονδιακό τομέα της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

Πρόκειται για ένα ποσοστό πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, δεδομένου πως συνολικά το 71% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ υπολογίζεται πως έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Θυμίζουμε πως το χρονικό όριο που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος προς τους εργαζομένους του κρατικού τομέα και τους εργολάβους που θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Δημόσιο λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.

Το ποσοστό της συμμόρφωσης φτάνει δε, στο 95%, αν συνυπολογιστούν όσοι υπέβαλαν επίσημο αίτημα για παράταση της χρονικής διορίας ή για εξαίρεση τους από το μέτρο, κάτι που αφορά κυρίως ιατρικούς λόγους. Συνολικά ένα 5% των 3,5 εκατ. εργαζομένων έχουν υποβάλει αίτηση παράτασης της διορίας ή εξαίρεσης τους από το μέτρο.

Όσοι εργαζόμενοι θα αγνοήσουν το προεδρικό διάταγμα θα βγουν σε αναστολή, ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η απόλυση τους.

Πραγματικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη εστιάσει στην προετοιμασία για τη διαχείριση των… αρνητών. Οι ειδικές ομάδες που έχουν καταρτιστεί για τη μελέτη των περιπτώσεων αντιεμβολιαστών θα κινήσουν τις διαδικασίες αναστολής, διάρκειας περίπου 14 ημερών, μέσα στο οποίο ο εργαζόμενος θα κληθεί να αλλάξει γνώμη ή να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα που μπορεί να αιτιολογούν την αδυναμία του να εμβολιαστεί. Η παρατεταμένη απροθυμία του εργαζομένου να συνεργαστεί, θα οδηγεί κατόπιν στην απόλυση του. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί το πόση περίοδος χάριτος θα δίδεται στους αρνητές που θα έχουν βγει σε αναστολή.

Μέσα στην αυριανή ημέρα αναμένεται η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων συγκεντρωτικών στοιχείων για το ποσοστό συμμόρφωσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις επιμέρους υπηρεσίες.

Σημειωτέον πως το προεδρικό διάταγμα αφορά μόνο τον πρώτο κύκλο των εμβολιασμών, δίχως δηλαδή την ενισχυτική δόση. Αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, πως με δεδομένο ότι η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία του CDC άνοιξε, την περασμένη Παρασκευή, το παράθυρο για ενισχυτικές δόσεις προς όλους τους ενηλίκους, σε δεύτερο χρόνο οι οδηγίες προς το Δημόσιο θα αναπροσαρμοστούν, ώστε να συμπεριλαμβάνουν ως υποχρεωτική και την ενισχυτική δόση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΠΟΥ – Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν
Επικαιρότητα |

ΠΟΥ: Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Κορωνοϊός – Οι δύο λόγοι που η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 – «Έκρηξη» στα νέα ραντεβού
Επικαιρότητα |

Εμβολιασμοί: «Έκρηξη» στα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα

Γερμανία – Κλειδώνει το υποχρεωτικό καθεστώς των εμβολιασμών για όλο τον ενήλικο πληθυσμό
Επικαιρότητα |

Προ των πυλών οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και στη Γερμανία

Οι δηλώσεις του εντολοδόχου Καγκελάριου Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσαν την στροφή του στο ζήτημα, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, την Πέμπτη

Ελλάδα-Ρωσία – Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών
Επικαιρότητα |

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα των Μεταφορών

Η διεύρυνση της Ελληνο – Ρωσικής συνεργασίας σε πλήθος τομέων με έμφαση στις Μεταφορές, επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της 13ης Μεικτής Ρώσο - Ελληνικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία.