Το διάταγμα Μπάιντεν περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στον ομοσπονδιακό μηχανισμό των ΗΠΑ, το έκανε τελικά το… θαύμα του ανεβάζοντας σημαντικά το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο CNBC, τα στοιχεία δείχνουν πως πάνω από το 90% των τουλάχιστον 3,5 εκατ. εργαζομένων στον ομοσπονδιακό τομέα της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

Πρόκειται για ένα ποσοστό πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, δεδομένου πως συνολικά το 71% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ υπολογίζεται πως έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Θυμίζουμε πως το χρονικό όριο που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος προς τους εργαζομένους του κρατικού τομέα και τους εργολάβους που θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Δημόσιο λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.

Το ποσοστό της συμμόρφωσης φτάνει δε, στο 95%, αν συνυπολογιστούν όσοι υπέβαλαν επίσημο αίτημα για παράταση της χρονικής διορίας ή για εξαίρεση τους από το μέτρο, κάτι που αφορά κυρίως ιατρικούς λόγους. Συνολικά ένα 5% των 3,5 εκατ. εργαζομένων έχουν υποβάλει αίτηση παράτασης της διορίας ή εξαίρεσης τους από το μέτρο.

Όσοι εργαζόμενοι θα αγνοήσουν το προεδρικό διάταγμα θα βγουν σε αναστολή, ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η απόλυση τους.

Πραγματικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη εστιάσει στην προετοιμασία για τη διαχείριση των… αρνητών. Οι ειδικές ομάδες που έχουν καταρτιστεί για τη μελέτη των περιπτώσεων αντιεμβολιαστών θα κινήσουν τις διαδικασίες αναστολής, διάρκειας περίπου 14 ημερών, μέσα στο οποίο ο εργαζόμενος θα κληθεί να αλλάξει γνώμη ή να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα που μπορεί να αιτιολογούν την αδυναμία του να εμβολιαστεί. Η παρατεταμένη απροθυμία του εργαζομένου να συνεργαστεί, θα οδηγεί κατόπιν στην απόλυση του. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί το πόση περίοδος χάριτος θα δίδεται στους αρνητές που θα έχουν βγει σε αναστολή.

Μέσα στην αυριανή ημέρα αναμένεται η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων συγκεντρωτικών στοιχείων για το ποσοστό συμμόρφωσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις επιμέρους υπηρεσίες.

Σημειωτέον πως το προεδρικό διάταγμα αφορά μόνο τον πρώτο κύκλο των εμβολιασμών, δίχως δηλαδή την ενισχυτική δόση. Αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, πως με δεδομένο ότι η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία του CDC άνοιξε, την περασμένη Παρασκευή, το παράθυρο για ενισχυτικές δόσεις προς όλους τους ενηλίκους, σε δεύτερο χρόνο οι οδηγίες προς το Δημόσιο θα αναπροσαρμοστούν, ώστε να συμπεριλαμβάνουν ως υποχρεωτική και την ενισχυτική δόση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα