Την ενδυνάμωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με περισσότερα κονδύλια, αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα να ερευνά πανδημίες μέσα και από την υπογραφή μιας νέας παγκόσμιας συνθήκης, ζητά έκθεση ανεξάρτητου πάνελ, η οποία ετοιμάστηκε εν όψει της διεθνούς συνόδου των υπουργών Υγείας του οργανισμού, την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η ενδυνάμωση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του ΠΟΥ και η δημιουργία νέων νομικών εργαλείων είναι καθοριστικής σημασίας για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται. Ο ΠΟΥ χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη δυνατότητα να ερευνά και να εντοπίζει πιθανές πανδημίες πιο γρήγορα και ανεξάρτητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Συγκεκριμένα δε, ζητούνται τουλάχιστον άλλα 10 δισ. δολάρια το χρόνο για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης της παγκόσμιας άμυνας απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες, αλλά και η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου μέσα από μια παγκόσμια συνθήκη για τη διαχείριση των πανδημιών.

Εξάλλου, ο απολογισμός από τη διαχείριση της τωρινής πανδημίας του κορωνοϊού δεν είναι ενθαρρυντικός. Το πάνελ των ειδικών καταγγέλλει πως οι προσπάθειες για τον τερματισμό της πανδημίας είναι άνισες, σαν αποτέλεσμα της περιορισμένης πρόσβασης των φτωχότερων κρατών στα εμβόλια, την ώρα που «οι πλούσιοι και πιο υγιείς» μεταξύ των κρατών, βρίσκονται σε φάση δρομολόγησης των ενισχυτικών δόσεων.

Η έκθεση σχηματίστηκε εν όψει της συνεδρίασης του εκτελεστικού οργάνου του ΠΟΥ, της διάσκεψης των 194 υπουργών Υγείας του διεθνούς οργανισμού, από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί η προσπάθεια για το σχηματισμό μιας νέας παγκόσμιας συνθήκης για την αποτροπή ανάλογων υγειονομικών κρίσεων μελλοντικά. Αν ο στόχος στεφθεί με επιτυχία, θα είναι μόλις η δεύτερη διεθνής υγειονομική συνθήκη, μετά τη συνθήκη του 2003 για τον περιορισμό της χρήσης του καπνού και των τσιγάρων.

Υπολογίζεται πως πάνω από 257 εκατ. άτομα παγκοσμίως έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και 5,4 εκατ. έχουν πεθάνει από το Δεκέμβριο του 2019, ήτοι από την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, στην κεντρική Κίνα. Και δυστυχώς τα νούμερα συνεχίζουν να αυξάνονται!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».