
Στη Βουλή προς ψήφιση εισάγεται αύριο, Τρίτη 23 Νοεμβρίου, το νομοσχέδιο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».
Το νομοσχέδιο διασφαλίζει την απαραίτητη νομική σαφήνεια και δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας. Προάγει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού νέφους (cloud computing), τα κέντρα δεδομένων (data centers), τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών (studios), τον ιατρικό τουρισμό, την αγροδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs).
Διευκολύνεται ο χαρακτηρισμός μιας επένδυσης ως στρατηγικής καθώς μειώνονται τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη. Εισάγονται νέα κεφαλαιακά κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων. Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων με την ανάθεση της παρακολούθησης σε ιδιωτικούς φορείς. Εισάγεται νέα κατηγορία Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον τίτλο «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» που συνδέονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, εφαρμόζονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις επενδύσεις που υλοποιούνται σε περιοχές που εντάσσονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με σκοπό τη μέγιστη επενδυτική ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.
Ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, τροποποιώντας τον ισχύοντα Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016, προωθούνται ουσιαστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των επενδύσεων προκειμένου να καταστούν ταχύτερες και αποτελεσματικές. Διευρύνονται οι φορείς από τους οποίους θα προέρχονται τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης, εμπλέκοντας περισσότερους πιστοποιημένους ελεγκτές που προέρχονται από την αγορά και τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.
«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Ελλάδα εδραιώνει τη θέση της ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», καταλήγει η ενημέρωση από το υπουργείο.


Latest News

Γεωργιάδης: Εμφανής ο δυναμισμός της οικονομίας παρά τον πληθωρισμό
«Σε μηνιαία βάση, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση πληθωρισμού στην ΕΕ», λέει ο υπουργός Ανάπτυξης

ΤτΕ: Στα 30,2 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα στο 7μηνο
Πτώση καταγράφηκε στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού

Eurostat: Στο 11,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο
Μικρή πτώση σε σχέση με τον περασμένο μήνα

Πώς αλλάζει το μέλλον της χώρας το Ταμείο Ανάκαμψης
Στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης με τις ευρωπαϊκές αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας

Σκέρτσος: Ανακοινώσεις για φθηνή στέγη στη ΔΕΘ
Μια πρώτη γεύση για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες έδωσε ο υπουργός Επικρατείας

Εκτινάχθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιούνιο - Οι «πρωταθλητές»
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Γιατί δεν απέδωσε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων - Τι θα γίνει με το χρέος Ελλάδας και Ιταλίας
Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ σκιαγραφεί την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία και παραδέχεται τα λάθη της ΕΚΤ

Χαμηλές πτήσεις για τις θερινές εκπτώσεις
Οι καταναλωτές εμφανίζονται διστακτικοί παρά τις μεγάλες ευκαιρίες στις βιτρίνες – Για δύσκολο χειμώνα μιλούν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη σε Ευρωζώνη, Ιταλία, Ελλάδα
Συγκριτική ανάλυση της πορείας του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στην Ιταλία και στην Ελλάδα από το 1995 μέχρι το 2021

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον «Τειρεσία» του Δημοσίου
Συστήνονται δυο γραφεία για δάνεια και ρυθμίσεις