Καμία διάθεση δεν έχει η Vivendi να πουλήσει το ποσοστό της στην Telecom Italia, έσπευσε να ξεκαθαρίσει σήμερα ο γαλλικός κολοσσός, μετά την έντονη κινητικότητα που προκάλεσε στην αγορά και το χρηματιστήριο η είδηση πως το αμερικανικό fund KKR υπέβαλε μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Ιταλίας.

«H Vivendi θα ήθελε να διευκρινίσει ότι ο όμιλος είναι πολύ συνδεδεμένος με την Ιταλία και με την Telecom Italia και δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει το μερίδιο της» ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του γαλλικού ομίλου, εξηγώντας πως η Vivendi αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή στην ιταλική αγορά και επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους μετόχους και τη διοίκηση για την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας.

Θυμίζουμε πως χθες η μετοχή της Telecom Italia επιδόθηκε σε ένα ράλι της τάξεως του 27%, σαν αποτέλεσμα της είδησης πως η KKR κατέθεσε προσφορά ύψους 10,8 δισ. ευρώ για την εταιρεία. Η πρόταση του αμερικανικού fund υπολογιζόταν ουσιαστικά στα 0,505 ευρώ ανά μετοχή, προσφέροντας ένα premium της τάξεως του 46% από την τιμή της μετοχής την περασμένη Παρασκευή. Όμως, ουσιαστικά είναι πολύ χαμηλή για την αξία που η Vivendi αποδίδει στην TIM.

Υπολογίζεται πως ο γαλλικός όμιλος έχει ξοδέψει κατά μέσο όρο 1,07 ευρώ ανά μετοχή για το ύψους 24% μερίδιο που κατέχει στην εταιρεία και στα… βιβλία του υπολογίζει την αξία του μεριδίου του στα 0,83 ευρώ ανά μετοχή.

Βεβαίως, αν και η πρώτη αντίδραση της γαλλικής εταιρείας δείχνει πως το ζήτημα της δεν είναι απαραιτήτως η τιμή, δεν είναι βέβαιο αν θα έχει… δεύτερες σκέψεις αν το αμερικανικό fund θελήσει να επανέλθει με μια πιο ελκυστική προσφορά.

Επίσης, η πρόταση της KKR που απαιτεί ένα μίνιμουμ όριο αποδοχής από τους μετόχους ύψους 51%, αφήνει περιθώρια για ένα deal χωρίς απαραιτήτως τη σύμφωνη απόφαση της Vivendi. Αν και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρές επιπλοκές στην όλη διαδικασία, ειδικά σε περιπτώσεις αποφάσεων που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων και άρα συνεργασία με τον βασικό μέτοχο της TIM, οπότε το πιθανότερο είναι πως το KKR θα θελήσει να αποφύγει να έχει την Vivendi… απέναντι.

Ο μόνος που εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση ευχαριστημένος είναι οι ιταλικές αρχές, που είδαν την όλη σεναριολογία που “ζωντάνεψε” την μετοχή της TIM στο ιταλικό χρηματιστήριο ως αφορμή για να επισημάνουν το αυξημένο ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ιταλική αγορά και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή