Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών για την τύχη της Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα επιχειρείται η επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται ο βασικός της μέτοχος με ποσοστό 68%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), να επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή, μεταξύ των Ellington και Bain Capital, οι οποίες επιδιώκουν, όπως προκύπτει από τις προτάσεις τους, να αποκτήσουν τον έλεγχό της μέσω δύο γύρων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Με βάση τις ίδιες πηγές, θα ακολουθήσουν ολιγοήμερες επαφές με το επιλεχθέν σχήμα για την οριστικοποίηση των όρων της προσφοράς του, η οποία τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη αυτού του μήνα με αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πρώτες επαφές

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της τράπεζας είχε προκρίνει με απόφασή του την Ellington που συμμαχεί με το ΤΣΜΕΔΕ, τη συμμετοχή τους στη διπλή κεφαλαιακή ενίσχυση και την παραχώρηση του μάνατζμεντ.

Ωστόσο, όταν το μπαλάκι των αποφάσεων πήγε στο ΤΧΣ, που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το μέλλον της Attica Bank, ζητήθηκε η παρουσίαση και των δύο προσφορών.

Οι πρώτες επαφές έγιναν την περασμένη εβδομάδα, όπου κάθε πλευρά παρουσίασε μεταξύ άλλων στα στελέχη του ΤΧΣ το πλάνο του για την κεφαλαιακή ενίσχυση, τη νέα μετοχική σύνθεση του και το μοντέλο λειτουργίας που θέλει να εφαρμόσει στο μη συστημικό όμιλο.

Όπως υποστηρίζει πηγή που παρακολουθεί την όλη διαδικασία, τα ποσοστά των μετόχων στην μετά αύξηση κεφαλαίου εποχή, αποτελούν ενδεχομένως την πιο σημαντική παράμετρο αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που έχουν υποβληθεί.

Κι αυτό διότι και στις δύο υποβληθείσες προτάσεις, το ΤΧΣ καλείται να εισφέρει κεφάλαια για την αναπλήρωση των σημερινών ελλειμμάτων και στη συνέχεια μέσω νέας, μικρότερης έκδοσης, την οποία θα καλύψει στο μεγαλύτερο μέρος της ο ιδιώτης, να δει τα ποσοστά του να απομειώνονται σημαντικά.

Ως εκ τούτου, κεντρικός στόχος του ΤΧΣ είναι στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ που θα γίνει με έκδοση νέων μετοχών, να αυξηθεί η συμμετοχή των επενδυτών.

Τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζουν πως «η ζημιά για το ΤΧΣ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση είναι αναπόφευκτη» σημειώνει τραπεζική πηγή.

Ωστόσο, προσθέτει ότι για τις τελικές αποφάσεις θα συνυπολογιστούν, πέραν του δεδομένου κόστους για το Δημόσιο και τα οφέλη που προκύπτουν για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα συνολικά.

«Το ζητούμενο είναι, πέραν της διάσωσης ενός ιστορικού πιστωτικού ιδρύματος, η τράπεζα να αποκτήσει προοπτική» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Δεν αποκλείουν μάλιστα μετά από μερικά χρόνια να κερδίσει και το ΤΧΣ ή να αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του, αποεπενδύοντας σε υψηλότερες από τις σημερινές τιμές, εφόσον η τράπεζα επιστρέψει σε βιώσιμη και υψηλή κερδοφορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις