Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, για το μέλλον της Attica Bank, με το μπαλάκι των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση και την ιδιωτικοποίησή της να βρίσκεται πλέον στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται δύο προτάσεις: των ΤΜΕΔΕ – Ellington και των Bain Capital – Flowers. Μπορεί το ΔΣ της Attica Bank να προέκρινε, κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν το προηγούμενο διάστημα, το πρώτο σχήμα, ωστόσο τον τελικό λόγο έχει το Ταμείο.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από διοίκησή του να γίνει σήμερα η παρουσίαση των υποβληθεισών δεσμευτικών προσφορών και από τους δύο επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας, δηλαδή την Ellington και την Bain.

Στη συνέχεια το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα κληθεί να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, ως βασικός μέτοχος της Attica Bank με 68%.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ότι ο λόγος που ζητήθηκε και από τη Bain να παρουσιάσει την πρότασή της, είναι ότι υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις για την Ellington.

Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, πρόκειται για επενδυτικό σχήμα που σε αντίθεση με τη Bain, δεν έχει στο χαρτοφυλάκιό της κανένα πιστωτικό ίδρυμα, ενώ η υπάρχουσα συνεργασία της με την Attica Bank αφορά το κομμάτι της διαχείρισης των κόκκινων δανείων της.

Σημειώνουν πάντως ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη και σε κάθε περίπτωση η τύχη της τράπεζας θα αποφασιστεί από τον ESM, την ΕΚΤ και την Κομισιόν που εκπροσωπούνται στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ με τρία μέλη.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, οι τελικές αποφάσεις να καθυστερήσουν λίγες ημέρες ακόμη και να δοθεί το πράσινο φως για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Κι αυτό διότι δεν είναι μόνο η ποιότητα των επενδυτών και τα κεφάλαια που θα εισφέρουν οι μόνες παράμετροι που θα ληφθούν υπόψιν. Είναι και το είδος των τίτλων που εκδοθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ΤΜΕΔΕ και Ellington προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank με τη συμμετοχή και του ΤΧΣ σε πρώτη φάση και στη συνέχεια την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων, από την οποία θα εξαρτηθούν τα τελικά ποσοστά όλων των πλευρών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Στο Ταμείο ωστόσο δεν επιθυμούν την έκδοση ομολογιακών τίτλων και για το λόγο αυτό συζητούν διάφορες εναλλακτικές, που θα διασφαλίζουν στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις