«Θα έλεγα ότι η Ελλάδα επωφελείται πολύ από τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP. Στο μέλλον, θα εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική παρουσία στην αγορά στο πλαίσιο του PEPP λόγω επανεπένδυσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξη της στο Bloomberg.
Τονίζει μάλιστα, ότι στις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να «συζητηθεί εάν αυτό είναι αρκετό».

Ερωτηθείσα γενικότερα για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία, τόνισε ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου: «Προσωπικά πιστεύω ότι το χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί να ισχύει, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί μέχρι τη συνάντησή μας τον Δεκέμβριο».

Η κ. Σνάμπελ υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει πιθανή επέκταση του PEPP…

Οι προϋποθέσεις

Βασικό κριτήριο για μια τέτοια απόφαση είναι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό. «Πάντα λέγαμε ότι το PEPP είχε τον ρόλο να αντιμετωπίσει την αρνητική επίδραση της πανδημίας στις προοπτικές του πληθωρισμού. Πρέπει να κρίνουμε εάν αυτό που βλέπουμε τώρα σε ορισμένα κράτη μέλη πρόκειται να αλλάξει ριζικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, και αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω αυτό» τόνισε.

Η κ. Σνάμπελ αναφέρθηκε και στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), κληθείσα να σχολιάσει αν υπάρχει η σκέψη να αυξηθεί το μηνιαίο ποσό των 20 δισεκατομμυρίων που έχουμε αυτή τη στιγμή, τόνισε ότι και αυτό το θέμα θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα.

Θετικές προοπτικές

Το μέλος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης αλλά και τα νέα μέτρα που λαμβάνονται από διάφορες χώρες όπως η Αυστρία, εξαιτίας της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η κ. Σνάμπελ παραδέχθηκε ότι παρατηρείται μια επιβράδυνση των εκρηκτικών ρυθμών ανάπτυξης που σημειώθηκαν το καλοκαίρι: «Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα εκτροχιάσει τη συνολική ανάκαμψη. Οι παράγοντες ανάπτυξης είναι αρκετά ισχυροί μεσοπρόθεσμα. Ο κύριος λόγος για τα σημεία συμφόρησης είναι η ισχυρή ζήτηση. Οι διακοπές από την πλευρά της προσφοράς δεν μειώνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης. Απλώς μετατοπίζουν τη δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου» υπογράμμισε.

Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, είπε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω για το επόμενο έτος: «Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω – και οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν – ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», υποστήριξε, προσθέτοντας:

«Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στρέφονται προς τα πάνω. Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σε σχέση με τον ρυθμό και την έκταση της πτώσης. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πραγματικά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί. Κατά τη λήψη των αποφάσεών μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτήν την αυξημένη αβεβαιότητα».

Η κ. Σνάμπελ απέκλεισε για μια φορά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ το επόμενο έτος, τονίζοντας ότι «είναι επίσης σαφές ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ υψηλή και αυτό αντανακλάται στις αγορές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία