Συμφώνησαν πως… διαφωνούν για μια ακόμη φορά Κριστίν Λαγκάρντ και Γενς Βάιντμαν, καθώς στις ομιλίες τους στο ίδιο τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη υιοθέτησαν διαμετρικά αντίθετα γραμμή απέναντι στον πληθωρισμό και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προφανώς οι απόψεις του επικεφαλής της Bundesbank δεν εξέπληξαν κανέναν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τις εκφράζει. Αν και δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες ακόμη δεδομένου πως έχει υποβάλλει την παραίτηση του και θα αποχωρήσει από το πόστο στα τέλη του έτους.

Το… γεράκι

Ο κ. Βάιντμαν εμφανίστηκε ανήσυχος για την άνοδο του πληθωρισμού προειδοποιώντας πως ο δείκτης μπορεί να μείνει πάνω από τα όρια ασφαλείας της ΕΚΤ για περισσότερο από ότι αναμένεται, με αποτέλεσμα να απαιτείται απομείωση των μέτρων στήριξης.

«Ο αυξημένος πληθωρισμός θα χρειαστεί πολύ περισσότερο (χρόνο) από ότι αναμενόταν να υποχωρήσει και πάλι» τόνισε ο κ. Βάιντμαν εκφράζοντας αμφιβολίες ότι ο δείκτης θα πέσει κάτω από το 2% στην επόμενη διετία.

«Δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας στις προοπτικές του πληθωρισμού, η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να μείνει δεσμευμένη στην τωρινή επεκτατική της στρατηγική για πολύ ακόμη» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως η προστασία της σταθερότητας των τιμών απαιτεί ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ υιοθέτησε διαφορετική άποψη επιμένοντας πως το συμβούλιο θα πρέπει να δείξει «υπομονή» και να αποφύγει να πάει σε πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Και το… περιστέρι 

Η κυρία Λαγκάρντ παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός στα επίπεδα αυτά είναι επώδυνος, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους Ευρωπαίους πολίτες και διαβεβαίωσε το κοινό ότι η ΕΚΤ λαμβάνει τις ανησυχίες αυτές πολύ σοβαρά υπόψη της και παρακολουθεί στενά και προσεκτικά τις εξελίξεις. Όμως, υποστήριξε πως σε ένα διάστημα που η αγοραστική δύναμη πιέζεται από τις αυξημένες τιμές και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα λειτουργούσε ανασχετικά για την ανάκαμψη.

«Η πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα επιδείνωνε τις πιέσεις που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών».

Οι επισημάνσεις της κυρίας Λαγκάρντ είχαν προκαλέσει τριγμούς στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να χάνει σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου, κοντά σε χαμηλό 16 μηνών, ενώ απώλειες κατέγραψε και έναντι έτερων βασικών νομισμάτων. Για παράδειγμα κατέγραψε χαμηλό έξι ετών και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Θυμίζουμε πως τον ερχόμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει για το μέλλον των μέτρων στήριξης και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων. Το έκτακτο πρόγραμμα λόγω πανδημίας PEPP αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως ενδέχεται το συμβούλιο να αποφασίσει να αντισταθμίσει τυχόν τριγμούς στις αγορές, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το απαιτούν, ενισχύοντας το τακτικό πρόγραμμα APP. Στο τελευταίο αντιδρούν από τώρα τα γεράκια του συμβουλίου, όπως ο Βάιντμαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή