Θετικές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές «βλέπει» σε επενδυτικό report της η UBS, παρά την ανησυχία που εύλογα προκαλούν τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω του ισχυρού κύματος του κορωνοϊού.

Η επιστροφή των περιοριστικών μέτρων εντείνουν τον προβληματισμό πως η περιοχή βρίσκεται ενώπιον ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα. Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε την επιβολή νέου εθνικού lockdown, με την εστίαση και τα μη απαραίτητα καταστήματα να παραμένουν κλειστά μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, αν και τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Αναλόγως η γειτονική Γερμανία, ήτοι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εντείνει τους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, ειδικά σε περιοχές με υψηλότερη διασπορά και ποσοστά νόσησης και μάλιστα ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown.

H αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών στις εξελίξεις αυτές ήταν σχετικά μετριοπαθής. Οι μετοχές στην Ευρωζώνη εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ και την Παρασκευή ο STOXX Europe 600 υποχώρησε μόλις κατά 0,3%, με τον Euro Stoxx 50 να χάνει 0,2%. Τη Δευτέρα υποχώρησαν κατά 0,1% και 0,5% αντιστοίχως. Η μετριοπαθής αυτή αντίδραση δικαιολογείται από τους εξής λόγους:

Η ιστορία έχει δείξει πως οι μετοχές μπορεί να επιδοθούν σε ράλι παρά τα lockdowns

Είναι χαρακτηριστικό πως ο STOXX 600 εκτινάχθηκε κατά 20% κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της Γερμανίας το 2020 και κατά 10%, κατά τη διάρκεια του δεύτερου, που έλαβε χώρα το 2021. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποστηρίζονται εν μέρει από την χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μέτρα στήριξης, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πως το συμβούλιο δεν θα ρισκάρει να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας προχωρώντας σε πρόωρη σύσφιγξη της πολιτικής. Την ίδια ώρα τα εταιρικά αποτελέσματα επιδεικνύουν σημαντική αντοχή, με το 70% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να ανακοινώνει υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο. Η UBS από την πλευρά της προβλέπει ρυθμό κερδοφορίας ύψους 70% για τον δείκτη MSCI EMU φέτος και 8% για το 2022.

Οι κυβερνήσεις ασκούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για την ενίσχυση των εμβολιασμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάγκη για νέα lockdowns, όπως και η ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών

Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους, κάτι που εξηγεί γιατί χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Αυστρία και η Γερμανία, όπου αντιστοίχως μόλις το 64% και 67% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερη πίεση στα συστήματα υγείας τους σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία, όπου το ποσοστό των εμβολιασμών βρίσκεται στο 80% και 73% αντιστοίχως. Η Βρετανία που έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, στο 68%, αλλά παρόλ’ αυτά παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά νοσηλειών πιθανότατα το οφείλει στην ενίσχυση της φυσικής ανοσίας του πληθυσμού μετά το καλοκαιρινό κύμα του κορωνοϊού.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, πάντως, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις υιοθετούν πιο αυστηρά μέτρα για να ωθήσουν τους πολίτες τους να εμβολιαστούν. Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, από το Φεβρουάριο και η Γερμανία μελετά επίσης την πιθανότητα να υιοθετήσει ανάλογο κανόνα. Επιπρόσθετα η δρομολόγηση αντιικών θεραπειών, όπως το νέο χάπι της Pfizer που η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι κατά 89% αποτελεσματικό για την αποτροπή των νοσηλειών, μπορεί επίσης να μειώσει την ανάγκη για νέα lockdowns. Θεωρούμε πως αυτό δίνει έναν ακόμη λόγο στις αγορές να βλέπουν πέρα από την βραχυπρόθεσμη αδυναμία.

Ο παράγοντας φόβου από την Covid-19, που στάθηκε βασικός λόγος για την οικονομική αστάθεια κατά τα προηγούμενα κύματα κορωνοϊού, φαίνεται να έχει ξεθωριάσει

Η πανδημία λειτούργησε ανασχετικά για την οικονομία με δύο βασικούς τρόπους: Οι κυβερνητικοί περιορισμοί μειώνουν την δραστηριότητα, ενώ ο φόβος του ιού μειώνει την κατανάλωση. Οι διαδηλώσεις που έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη για τα νέα περιοριστικά μέτρα σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, δείχνουν πως ο φόβος της μόλυνσης ειδικά σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού έχει μειωθεί. Αυτό καθιστά πιθανό πως και ο οικονομικός αντίκτυπος του νεότερου κύματος θα είναι πιο περιορισμένος. Εξάλλου, οι νέοι περιορισμοί είναι λιγότερο σκληροί σε σχέση με κάποια, από τα προηγούμενα lockdowns. Για παράδειγμα, στην Αυστρία ο κόσμος εξακολουθεί να μπορεί να βγει, για να πάει στη δουλειά του.

Για όλους αυτούς τους λόγους εκτιμούμε πως οι αγορές θα συνεχίσουν να βλέπουν πέρα από τους τωρινούς περιορισμούς και να επικεντρώνονται στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, που πιστεύουμε πως εξακολουθούν να είναι θετικές, σχολιάζει η UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%