Το νέο πακέτο προτάσεων που αφορά την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι η εναρμόνιση των κανόνων που ισχύουν στα 27 κράτη μέλη, έτσι ώστε να διευκολύνονται τα ταξίδια των πολιτών και να μην υπάρχει σύγχυση αναφορικά με τους όποιους διαφορετικούς κανόνες που ισχύουν για τους εμβολιασμούς, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα covid-test.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα τεθούν προς διαβούλευση από τα κράτη μέλη και την Ευρωβουλή με στόχο να τεθούν σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου 2022 και να καλύψουν και την επόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

«Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και η συντονισμένη προσέγγιση μας στα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχουμε εμβολιάσει πάνω από το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί που δεν είναι προστατευμένοι» σχολίασε χαρακτηριστικά η αρμόδια επιτρόπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, καλώντας τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς.

Οι προτάσεις μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν

  • Όποιος έχει ένα νόμιμο και σε ισχύ ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα πρέπει να υπόκειται σε κανένα επιπλέον περιορισμό ή κανόνα αναφορικά με τη διακίνηση του, από τεστ μέχρι καραντίνα, ανεξαρτήτως του τόπου προέλευσης του, εντός της Ε.Ε. Στο εσωτερικό των κρατών μελών και για την πρόσβαση π.χ. στην εστίαση ή τους κλειστούς χώρους θα ισχύουν οι τοπικοί, εθνικοί κανονισμοί του κάθε κράτους μέλους.
  • Όποιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό, για να ταξιδέψει θα είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού είτε πριν είτε και μετά την άφιξη του στον προορισμό του.
  • Για να αποφευχθούν διαφορετικές προσεγγίσεις, η Κομισιόν προτείνει πως θα υπάρχει συνολικά μια στάνταρ περίοδος ισχύος των πιστοποιητικών της τάξεως των 9 μηνών από την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου του εμβολίου (είτε γίνεται σε μία δόση είτε σε δύο). Το διάστημα των εννέα μηνών προκύπτει με βάση τις επιστημονικές μελέτες που θεωρούν πως η ανοσία των εμβολίων διαρκεί κατά μέσο όρο έξι μήνες, πέραν του οποίου δίδεται ένα περιθώριο άλλων τριών μηνών ώστε οι πολίτες να εμβολιαστούν. Για το τελευταίο τα κράτη μέλη καλούνται να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ώστε οι πολίτες τους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
  • Για τις ενισχυτικές δόσεις δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία –κάτι που μπορεί ωστόσο να αλλάξει τους επόμενους μήνες- για το πόσο διαρκεί η ανοσολογική επιρροή τους, οπότε είναι δύσκολο να καθοριστεί και να συνυπολογιστεί για την ώρα η χρονική διάρκεια της ισχύος των ενισχυτικών δόσεων.
  • Για τα ταξίδια θα υιοθετηθεί ο χρωματικός χάρτης που εκδίδει τακτικά ο ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) και ο οποίος –βάσει της πρότασης της Κομισιόν- θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τρία κριτήρια, πρώτον τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, δεύτερον το ποσοστό των εμβολιασμών και τρίτον τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. Ο χρωματικός χάρτης πέντε χρωμάτων (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, βαθύ κόκκινο και γκρίζο για την ανεπάρκεια στοιχείων) θα εξυπηρετεί τον καλύτερο συντονισμό στη λήψη μέτρων σε περιοχές είτε με πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων (πράσινο χρώμα) είτε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων (βαθύ κόκκινο). Για τα ταξίδια ανάμεσα σε περιοχές με πράσινο χρώμα δεν θα υπάρχει κανείς περιορισμός και δεν θα απαιτείται καν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Τα ταξίδια από και προς περιοχές που είναι σε βαθύ κόκκινο θα πρέπει να αποθαρρύνονται, ενώ ειδικά για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχει η υποχρέωση για την υποβολή τεστ πριν το ταξίδι, παράλληλα με την επιβολή καραντίνας μετά την άφιξη τους στον προορισμό τους. Η καραντίνα θα έχει διάρκεια μέχρι 10 μέρες μετά την άφιξη τους, αν και θα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί μετά από αρνητικό τεστ κορωνοϊού μετά την 5η ημέρα καραντίνας.
  • Θα υπάρχει ειδική πρόνοια και εξαιρέσεις για όσους περνούν τακτικά τα σύνορα για επαγγελματικούς λόγους (π.χ. οδηγούς φορτηγών), για όσους ταξιδεύουν για έκτακτους, σοβαρούς λόγους (π.χ λόγους υγείας), αλλά και για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα χρειάζονται πιστοποιητικά ή τεστ, με εξαίρεση την περίπτωση να ταξιδεύουν από/σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο.

Επίσης εισάγεται η έννοια του λεγόμενου «φρένου ασφαλείας», το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί με πρωτοβουλία της Κομισιόν ή κάποιου κράτους μέλους. Η διαδικασία θα αφορά την άμεση κινητοποίηση για συντονισμένη δράση σε περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Μέσα στη μέρα η Κομισιόν θα ανακοινώσει και τις προτάσεις της που αφορούν τα ταξίδια εκτός Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα