Στη δίνη του παγκόσμιου μίνι κράχ που πυροδότησε η νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ονόματι Όμικρον –όπως την βάφτισε νωρίτερα ο ΠΟΥ- βρέθηκε σήμερα και το αμερικανικό χρηματιστήριο που βίωσε τη χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς. Αν και  τουλάχιστον κατάφερε στο… παρά πέντε να «μαζέψει» λίγο τις απώλειες.

Στο ταμπλό της Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με πτώση κατά 905 μονάδες ή 2,53%, στις 34.899,34, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες! Σημαντική υποχώρηση κατά 2,27% σημείωσε και ο S&P 500 στις 4.594,62 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 2,23% στις 15.491 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές του ευρύτερου αεροπορικού και ταξιδιωτικού κλάδου, ενδεικτικά με την United Airlines να χάνει 13% και την Carnival 13,5%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, με Bank of America και Citigroup να χάνουν αντιστοίχως 5,3% και 4,8%, όπως και οι πετρελαϊκές μετοχές με φόντο και τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 12%.

Στον αντίποδα, σε μίνι ράλι επιδίδονται οι μετοχές των εταιρειών των εμβολίων παρά το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο ακόμη το πόσο καλύπτουν την νέα μετάλλαξη. Ενδεικτικά η Moderna εκτοξεύτηκε κατά 27%, η μετοχή της Pfizer πάνω από 6% και της BioNTech 14%.

Για το σύνολο της εβδομάδας, Dow και S&P 500 σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 2%, που για τον Nasdaq έφτασαν το 3%.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Στη δίνη του παγκόσμιου μίνι κραχ λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις δέχτηκαν επίσης πιέσεις που για το 10ετές διευρύνθηκαν έως και στις 16 μονάδες, στο 1,483%, ενώ μόλις στις αρχές της εβδομάδας είχε ανέβει μέχρι το 1,68%. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ κέρδισε έδαφος έναντι του δολαρίου, που είχε ενδυναμωθεί σημαντικά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με την ισοτιμία να κινείται στο 1,131.

Στο βαθύ κόκκινο και τα commodities, με το πετρέλαιο να αποτελεί μεγάλο πρωταγωνιστή με εκτεταμένες απώλειες που ξεπέρασαν και το 12%. Συγκεκριμένα, το Brent βρίσκεται αυτή την ώρα στα 72,91 δολάρια, με πτώση 11,32%, ενώ το αμερικανικό WTI χάνει 12,82% στα 68,34 δολάρια το βαρέλι.

Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν πως και ο ίδιος ο ΠΟΥ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του για το θέμα, υποστήριξε πως είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα για το βαθμό μεταδοτικότητας και επικινδυνότητας της Όμικρον. Όμως, ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων που περιέχει στη δομή του το συγκεκριμένο στέλεχος καθιστά πιο πιθανό να παρουσιάζει υψηλή αντίσταση στα εμβόλια. Ο ΠΟΥ παραδέχτηκε πως το νέο στέλεχος είναι ανησυχητικό!

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως στο σημείο αυτό γνωρίζουμε πολύ λίγα για το νέο στέλεχος, συμπεριλαμβανομένου του αν αντιστέκεται στα εμβόλια και πόσο σοβαρό είναι σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις. Επομένως για την ώρα είναι δύσκολο να λάβουμε καλά πληροφορημένες επενδυτικές αποφάσεις» επεσήμανε ο Πολ Χίκεϊ της Bespoke Investment. Αν και το κλίμα πανικού ήταν σαφές σήμερα, από νωρίς, στις αγορές διεθνώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street