To… πάρτι κερδοφορίας της Amazon με αφορμή το Black Friday απειλούν να διαταράξουν οι κινητοποιήσεις που έχουν στήσει εναντίον της ακτιβιστές και συνδικάτα στην Ευρώπη.

Στη Βρετανία μέλη της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion έχουν περικυκλώσει 13 κεντρικές αποθήκες του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου με προφανή στόχο να διαταράξουν όλη μέρα την εμπορική κίνηση και την είσοδο/έξοδο των φορτηγών. Επίσης, η ομάδα έχει στήσει μπλόκα έξω από αποθήκες της Amazon στη Γερμανία και την Ολλανδία.

«Η Black Friday αποτελεί την επιτομή της μανίας για υπερκατανάλωση, κάτι που δεν συνάδει με έναν βιώσιμο πλανήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η οργάνωση, που κάλεσε τα μέλη της να προκαλέσουν πρόβλημα στην εταιρεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνέπειες που επιφέρει η υπερκατανάλωση στο φυσικό περιβάλλον.

Από την πλευρά της εταιρείας, εκπρόσωπος της μιλώντας στο Reuters διαβεβαίωσε πως η Amazon έχει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο με πολλές τοποθεσίες στη Βρετανία και ήδη εργάζεται για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο που θα προκαλέσουν οι ταραχές στη διανομή των προϊόντων της. Επίσης, επανάλαβε την ευθύνη που δείχνει η εταιρεία σε θέματα περιβάλλοντος, έχοντας δεσμευτεί να φτάσει σε μηδενισμό του ισοζυγίου των ρύπων μέχρι το 2040, ήτοι δηλαδή μια δεκαετία πριν το όριο που θέτει η Συνθήκη του Παρισιού.

Πάντως, η Black Friday αποτέλεσε αφορμή και για πολλά συνδικάτα που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την έντονη δραστηριότητα της ημέρας για να ασκήσουν πιέσεις στη διοίκηση του αμερικανικού κολοσσού. Οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται υπό την ομπρέλα της συμμαχίας «Make Amazon Pay», η οποία απαιτεί από την εταιρεία καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, όπως και σεβασμό στο δικαίωμα τους να μετέχουν σε συνδικάτα.

Συνολικά υπάρχουν πληροφορίες για κινητοποιήσεις σε 22 χώρες παγκοσμίως, αλλά οι κυριότερες εντοπίζονται στην Ευρώπη και δη, στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Μάλιστα, στη Γερμανία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Amazon μετά τις ΗΠΑ, το κορυφαίο συνδικάτο Verdi ανακοίνωσε πως περίπου 2.500 εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία στα κέντρα και τις αποθήκες της εταιρείας σε τρεις πόλεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας