Με 27 βήματα μπορεί κάποιος να αυτο-απογραφεί έως και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 μετά και την παράταση που ανακοίνωσε επισήμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει βήμα – βήμα όλα όσα πρέπει να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να ολοκληρώσουν και σε σύντομο σχετικά χρόνο τα κουτάκια της απογραφής.  

Το 1ο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να εισέλθει στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ (statistics.gr) και στη συνέχεια ακολουθώντας τα βήματα που παρουσιάζονται παρακάτω να συμπληρώσει τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet, δηλαδή τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για να υποβάλει φορολογική δήλωση. Από τη στιγμή που αναγράψει τους κωδικούς Taxisnet μετά θα του ζητηθεί να αναγράψει τον 12ψήφιο κωδικό απογραφής που περιλαμβάνεται στο φάκελο που έχουν παραδώσει οι απογραφείς σε κάθε ιδιοκτήτη ή ένοικο κατοικίας χωριστά.  

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να συμπληρωθούν στοιχεία που αφορούν 18 ξεχωριστά πεδία και στην επόμενη φάση άλλα 20 πεδία. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης όλων αυτών των πεδίων που εμφανίζονται αναλυτικά στα βήματα που έχει πραγματοποιήσει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος βάσει πραγματικών στοιχείων και δεδομένων γίνεται οριστική υποβολή της απογραφής και εμφανίζει το σύστημα το βεβαιωτικό σημείωμα απογραφής ατόμου το οποίο αποδεικνύει ότι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ή διαδικασία.  

Οσοι όμως δεν καταφέρουν να κάνουν την εν λόγω διαδικασία ηλεκτρονικά τότε θα πρέπει να περιμένουν τον απογραφέα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να καταγράψει σε συνεργασία με τον κάθε πολίτη τις απαντήσεις στα ερωτήματα που εμφανίζονται παρακάτω. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή της προσωπικής συνέντευξης.  

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του. 

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. 

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 Απογραφείς και οι 12.500 Τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19. 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό: 211 12 12 032 ή να απευθύνονται στο e–mail: census2021@statistics.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας