Την περασμένη εβδομάδα ένας ακόμα όρος μπήκε στις ζωές μας, επαναφέροντας τα σενάρια για lockdown, βυθίζοντας τις αγορές και ενισχύοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας: παραλλαγή Όμικρον .

Η παραλλαγή της Covid-19 που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική πήρε το όνομά της από το 15ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, σύμφωνα με το σύστημα που ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Μάιο.

Οι ελληνικοί χαρακτήρες δεν υποκατέστησαν την περίπλοκη επιστημονική ορολογία, αλλά χρησιμοποιούνται «για να απλοποιήσουν την ορολογία στη δημόσια συζήτηση»

Με το νέο σύστημα η αποκαλούμενη «βρετανική μετάλλαξη» Β.1.1.7. ονομάζεται πλέον «Άλφα», η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β.1351 «Βήτα», η βραζιλιανική P.1 αποκαλείται «Γάμα» και η ινδική παραλλαγή B.1.617 «Δέλτα».

Υπάρχουν πλέον επτά «παραλλαγές ενδιαφέροντος» ή «παραλλαγές ανησυχίας» και η καθεμία έχει ένα ελληνικό γράμμα.

Ορισμένες άλλες παραλλαγές με ελληνικά γράμματα δεν φτάνουν σε αυτά τα επίπεδα ταξινόμησης και ο ΠΟΥ, αλλά παρόλα αυτά στην τελευταία μετάλλαξη ο ΠΟΥ επέλεξε να παραλείψει τα δύο γράμματα πριν από όμικρον… το νι (Nu, όπως το ονομάζουν) και το ξι (Xi).

Για το τελευταίο μάλιστα η New York Times γράφουν ότι ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να το εξαιρέσει καθώς η λατινική γραφή γράμματος «Ξι» ταυτίζεται με το επίθετο του Κινέζου προέδρου Xi Jinping (Σι Ζινπίνγκ).

Μπορεί να προφέρεται διαφορετικά, ωστόσο στο σύστημα γραφής pinyin προφέρεται το Xi προφέρεται Σι… Το pinyin είναι ένας τρόπος να αποδοθεί ο ήχος των κινέζικων χαρακτήρων (ιδεογραμμάτων) στη δυτική γραφή με βάση το λατινικό αλφάβητο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Tarik Jasarevic αρκέστηκε να πει ότι το “Xi” δεν χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι ένα κοινό επίθετο και το «Nu» εξαιρέθηκε επειδή συγχέεται πολύ εύκολα με το «νέο».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού για την ονομασία ασθενειών προτείνουν την αποφυγή «προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα».

Μερικές από τις πιο γνωστές παραλλαγές, όπως η Δέλτα, έφτασαν σε επίπεδο «ανησυχίας» όπως η Άλφα, η Βήτα και η Γάμα. Άλλες που προέκυψαν, που ήταν παραλλαγές ενδιαφέροντος, ονομάστηκαν Λάμδα και Μι (Mou).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ζελένσκι: Τα κατασχεθέντα ρωσικά assets πρέπει να πληρώσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – Μήνυμα ενότητας στο Νταβός
Επικαιρότητα |

Ζελένσκι-Νταβός: Τα κατασχεθέντα ρωσικά assets πρέπει να πληρώσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε μέσω βιντεοκλήσης στην ελίτ του πλανήτη που έχει συγκεντρωθεί στο Νταβός, για πρώτη φορά εδώ και δυόμισι χρόνια με φυσική παρουσία

Ο Μπάιντεν πήρε τ’ όπλο του: Αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν
Επικαιρότητα |

Σοκ και δέος από Μπάιντεν: Θα πολεμήσουμε την Κίνα αν χτυπήσει την Ταϊβάν!

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίστηκε από το Τόκιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Ειρηνικό, ότι η χώρα του έχει αναλάβει δέσμευση να εμπλακεί στρατιωτικά σε περίπτωση πολέμου στην Ταϊβάν.