Ανταγωνίζεται επάξια άλλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου της και την προτιμούν μεγάλα ναυπηγεία της Ευρώπης που αναλαμβάνουν την κατασκευή πολυτελών mega yaght που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες  όπως ο Τζεφ Μπέζος ή ανθρώπους της τέχνης όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο λόγος για την ελληνική εταιρεία MVS & Associates που ασχολείται με την κατασκευή εσωτερικών χώρων -υπερπολυτελών θαλαμηγών, άνω των 100 μέτρων μήκους και πολυτελών κτιρίων. Μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2006 από τον Μάριο Στεργίου και τον Στέφανο Μάνο και βρίσκεται μεταξύ των οκτώ κορυφαίων εταιρειών του κλάδου, παγκοσμίως, με τις παραγωγικές μονάδες της να εκτείνονται σε περισσότερα από 15.000 τετραγωνικά μέτρα – 10.000 στην Ελλάδα και 5.000 τμ στη Γερμανία. Σήμερα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η MVS, απασχολεί συνολικά πάνω από 180 άτομα μόνιμο προσωπικό.

O Στέφανος Μάνος

Διαβάστε επίσης: Τζεφ Μπέζος – Αποικίες εργατών στο διάστημα και… διακοπές στη Γη για λίγους

Στην κορυφή

Η MVS συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων επιλογών για τα κορυφαία ναυπηγεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Βορείου Ευρώπης (όπως τα γερμανικά ναυπηγεία Lurssen και τα ολλανδικά ναυπηγεία Oceanco, Amels, Feadship).

Αυτή την περίοδο μεταξύ των άλλων έργων που υλοποιεί σύμφωνα με πληροφορίες είναι κατασκευή των εσωτερικών χώρων στο νέο σκάφος μήκους 127 μέτρων του Τζεφ Μπέζος έργο που υλοποιείται στα ναυπηγεία της Oceanco της Ολλανδία.

Τελευταίο δημιούργημα της στην Ελλάδα η ολική ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων του Mega Yacht XANA, πρώην M/Y OURANOS. Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2021.  Το M/Y XΑΝΑ είναι το επιτυχημένο παράδειγμα ενός σκάφους, που ναυπηγήθηκε το 1994 στα ιταλικά ναυπηγεία της CODECASA, αλλά ανακαινίστηκε πλήρως στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ναυπηγείο Ψαρρός στο Πέραμα. Είναι δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που μπορεί να κάνουν οι Έλληνες τεχνίτες και τα ελληνικά ναυπηγεία συγκρινόμενα με τα μεγάλα ναυπηγεία της Βορείου Ευρώπης,, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, τονίζουν οι άνθρωποι της MVS.

Ο Μάριος Στεργίου

Διαβάστε επίσης: Το νέο σούπερ γιοτ του Τζεφ Μπέζος

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα τόσο σημαντικό έργο ανακατασκευής, όπως το Mega Yacht ΧΑΝΑ σε ελληνικό ναυπηγείο», δήλωσαν οι ιδρυτές της MVS, Μάριος Στεργίου και Στέφανος Μάνος. «Τέτοιου είδους έργα, συμπλήρωσαν, αναδεικνύουν την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και την τεχνογνωσία των Ελλήνων, που εκ του αποτελέσματος ανταποκρίνονται σε έργα διεθνούς εμβέλειας». Οι προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η Ελλάδα στον κλάδο κατασκευών και δη ανακατασκευών υπερπολυτελών θαλαμηγών είναι πολύ σημαντικές εκτιμούν οι ίδιοι και για να βοηθηθεί η επίτευξη αυτού του  στόχου προτείνουν «την δημιουργία ενός πιο οργανωμένου πλαισίου λειτουργίας, τη δομημένη εκπαίδευση τεχνικών και στελεχών διαφόρων ειδικοτήτων και την ενίσχυση του brand name της χώρας στον συγκεκριμένο κλάδο».

Ανακαίνιση

Στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018, η θαλαμηγός αποξηλώθηκε πλήρως και επανακατασκευάστηκε. H MVS ασχολήθηκε εξ ολοκλήρου με την κατασκευή και τοποθέτηση των εσωτερικών χώρων του πλοίου, καθώς και μέρος των εξωτερικών χώρων, υλοποιώντας την αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου AMK Architecture & Design. Η προκατασκευή και κατασκευή του έργου έγινε εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της MVS, στο Κρυονέρι, βάση της κατασκευαστικής εμπειρίας που διαθέτει η εταιρεία σε υπερπολυτελείς κατασκευές θαλαμηγών.

Την  ναυπηγική μελέτη ανέλαβε το τεχνικό γραφείο της Navinco Naval Architects και την αρχιτεκτονική η AMK Architecture and Design. Την επίβλεψη είχε ο καπετάνιος κ. Τάσος Κεραμιδάς.

Το σκάφος διαθέτει σύγχρονο στιλ και μίνιμαλ αισθητική εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ η επέκταση της πρύμης, του έδωσε νέο μήκος 45 μέτρων από 40,3 μέτρα προσθέτοντας ένα καινούργιο χώρο garage, πλατφόρμα κολύμβησης, καθώς και άνετους εξωτερικούς χώρους φαγητού και χαλάρωσης στα υπόλοιπα καταστρώματα. Συγχρόνως το προφίλ του πλοίου άλλαξε ριζικά με ένα καινούργιο rollbar στο sun deck, με στόχο να παραπέμπει στο Χ από το νέο όνομα του σκάφους XANA. Το M/Y XANA μπορεί να φιλοξενήσει 12 επισκέπτες σε 6 ευρύχωρες καμπίνες και επιπλέον πλήρωμα 8 ατόμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News