
Όλα τα κράτη μέλη του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ (UNESCO) ενέκριναν την Πέμπτη μια ιστορική συμφωνία που καθορίζει τις κοινές αξίες και αρχές που απαιτούνται για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η τεχνητή νοημοσύνη είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή, από την κράτηση πτήσεων και την υποβολή αιτήσεων για δάνεια μέχρι το τιμόνι των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.
Χρησιμοποιείται επίσης σε εξειδικευμένους τομείς όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου ή για τη δημιουργία περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία.
Σύμφωνα με την UNESCO , η τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζει επίσης τη λήψη αποφάσεων των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια πείνα.
Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η τεχνολογία «φέρνει πρωτόγνωρες προκλήσεις».
« Βλέπουμε αύξηση των φυλετικών και εθνικών προκαταλήψεων, σημαντικές απειλές για την ιδιωτική ζωή, την αξιοπρέπεια και το γραφείο, τους κινδύνους μαζικής παρακολούθησης και αυξημένη χρήση των αναξιόπιστων Articificial Intellegence τεχνολογιών στην επιβολή του νόμου, για να αναφέρουμε μερικές. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν καθολικά πρότυπα που να δίνουν απάντηση σε αυτά τα ζητήματα», αναφέρει η UNESCO.
Στόχοι
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, το κείμενο που εγκρίθηκε στοχεύει να καθοδηγήσει την δημιουργία της απαραίτητης νομικής υποδομής για τη διασφάλιση της ηθικής ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας.
«Ο κόσμος χρειάζεται κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας. Η σύσταση για τη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια σημαντική απάντηση. Καθορίζει το πρώτο παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο ενώ δίνει στα κράτη την ευθύνη να το εφαρμόζουν στο επίπεδό τους . Η UNESCO θα υποστηρίξει τα 193 κράτη μέλη της στην εφαρμογή του και θα τους ζητήσει να αναφέρουν τακτικά την πρόοδο και τις πρακτικές τους», δήλωσε η επικεφαλής της UNESCO Audrey Azoulay.
Τα πλεονεκτήματα
Το κείμενο στοχεύει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους που συνεπάγεται. Σύμφωνα με τον οργανισμό, παρέχει έναν οδηγό για να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης , αντιμετωπίζοντας ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ιδιωτική ζωή, με κεφάλαια πολιτικής προσανατολισμένα στη δράση για τη διακυβέρνηση δεδομένων, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομία.
Μία από τις κύριες εκκλήσεις της είναι να προστατεύσει τα δεδομένα , υπερβαίνοντας όσα κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας και οι κυβερνήσεις για να εγγυηθούν στα άτομα περισσότερη προστασία διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Απαγορεύει επίσης ρητά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνική βαθμολόγηση και μαζική παρακολούθηση.
Προκλήσεις
Το κείμενο τονίζει επίσης ότι οι φορείς της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ευνοούν μεθόδους αποδοτικής χρήσης δεδομένων, ενέργειας και πόρων που θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων.
«Οι αποφάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους πρέπει να είναι δίκαιες, και διαφανείς. Αυτές οι νέες τεχνολογίες πρέπει να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις στον κόσμο μας σήμερα, όπως οι αυξημένες ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση, και όχι να τις εμβαθύνουν». δήλωσε η Gabriela Ramos, Βοηθός Γενική Διευθύντρια της UNESCO για τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.


Latest News

«Έξυπνες» πόλεις, οι πόλεις του μέλλοντος
Οι τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση στην Ελλάδα

Ιατρική ακριβείας, αγροδιατροφή, drones: Ιδρύεται Μονάδα Ρομποτικής
Στοχεύει στην ανάπτυξη ρομποτικών προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της πολιτείας, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας

Μονάδα ρομποτικής ιδρύεται στο ερευνητικό κέντρο Αθηνά
Νέο κτήριο για με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΠΔΕ και την ΕΤΕπ

Συνεργασία BMW-Ansys στην αυτόνομη οδήγηση
Η BMW επεκτείνει τη συνεργασία της με την Ansys για τη ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων προσομοίωσης προηγμένων συστημάτων υποβοήθουμενης οδήγησης (ADAS) και αυτόνομης οδήγησης

Στρέφεται στο 6G η Space Hellas
Οι στόχοι της εταιρείας

«Εξυπνα» γυαλιά της Google μεταφράζουν υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο
Δεν δόθηκε ημερομηνία κυκλοφορίας των γυαλιών ούτε επιβεβαιώθηκε ότι αυτήν τη φορά, πράγματι, δεν διαθέτουν κάμερα.

Ρομπότ, ο πιτσαδόρος του μέλλοντος
Θα ανοίγατε την πόρτα σε ένα ρομπότ; Αν και επικρατεί δυσπιστία για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, ένα ρομπότ-πιτσαδόρος τραβάει σίγουρα τα βλέμματα στον δρόμο.

Στην Κίνα χτίζουν φράγμα μέσω... τρισδιάστατης εκτύπωσης
Το νέο φράγμα στον ποταμό Γιανγκτσού θα καταρρίψει το ρεκόρ ύψους και όγκου για κατασκευές από εκτύπωση 3D

Η «Ιθάκη» διαβάζει κατεστραμμένες επιγραφές
Αποκαθιστά, χρονολογεί και εντοπίζει την τοποθεσία προέλευσης αρχαιοελληνικών κειμένων

Πωλήσεις εικονικών αγαθών με ζεστό χρήμα
Τη νέα εκδοχή του ηλεκτρονικού εμπορίου προωθεί πλατφόρμα του ομίλου Meta (πρώην Facebook) – Εκτιμάται ότι η «metaverse οικονομία» θα κυμαίνεται το 2030 μεταξύ των 8 και 13 τρισ. δολαρίων