Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συνέχισε την πτωτική του πορεία κατά την εβδομάδα έως την 14η Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για μείωση κατά τέταρτη συνεχή εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 86 μονάδες από τις 87,6 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή μειώθηκαν σημαντικά η ζήτηση / κατανάλωση (κατά 1 μονάδα, από 18 μονάδες στις 17 μονάδες).

Ταυτόχρονα μειώθηκε ο υποδείκτης της κινητικότητας κατά 0,9 μονάδες (από 19,6 στις 18,7 μονάδες) και ο υποδείκτης της υγείας κατά 0,4 μονάδες (από 2,7 σε 2,3 μονάδες). Ταυτόχρονα βελτιώθηκε ο υποδείκτης της αγοράς εργασίας κατά 0,8 μονάδες (από 12,8 στις 13,6 μονάδες).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα εμφανίζει συνεχή μείωση κατά 15η συνεχή εβδομάδα (από τις 15 Αυγούστου και έπειτα).

Για την Ευρωζώνη, της οποία τα στοιχεία που προσφέρονται από την Oxford Economics καθυστερούν κατά δύο εβδομάδες, ο δείκτης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση τις δύο εβδομάδες έως τις 7 Νοεμβρίου, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών υγείας και της κινητικότητας.

Μετά από μερικές εβδομάδες σχετικής σταθερότητας, η πτώση στο δείκτη ανάκαμψης υπογραμμίζει την προοπτική απομείωσης του ρυθμού μεγέθυνσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους στην Ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα στοιχεία του δείκτη ανάκαμψης για τα οποία υπάρχουν δεδομένα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όπως η κινητικότητα, υποδηλώνουν ότι η αδυναμία στην ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει.

Μάλιστα, οι περισσότερες από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης βλέπουν ένα παρόμοιο καθοδικό μοτίβο στην κινητικότητα και στο λιανικό εμπόριο.

Με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις εισάγουν νέους περιορισμούς που είναι πιθανό να γίνονται όλο και πιο σκληροί. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Πανδημία και Οικονομία

Η περαιτέρω μείωση του υποδείκτη της υγείας στην Ελλάδα σχετίζεται κυρίως με τη αύξηση του μέσου όρου των θανάτων κατά την εβδομάδα έως τη 14η Νοεμβρίου (αυξήθηκε ο μέσος όρος από 67 θανάτους τη μέρα σε 78 θανάτους τη μέρα), ενώ η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήταν υψηλή (από 6710 κρούσματα κατά μέσο όρο, σε 6720 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα).

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

Δεν υπάρχουν νέες προβλέψεις έως το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia