«Επιτέλους, μια βουτιά», τιτλοφορείται το σημείωμα του Robert Buckland, επικεφαλής της ομάδας  παγκόσμιας στρατηγικής μετοχών της Citigroup.

Με την ψυχολογία της αγοράς  να μην δίνει σημασία στις υψηλές αποτιμήσεις, την νομισματική σύσφιξη προ των πυλών και τις ειδήσεις σχετικά να με τις μεταλλάξεις του Covid να βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα,  την ίδια στιγμή που οι κύριοι μετοχικοί Δείκτες παγκοσμίως κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους μία διόρθωση φαντάζει ως λογική εξέλιξη. Το τρέχον sell-off  (ξεπούλημα των μετοχών) σημαίνει ότι με βάση την τιμή στόχο για το 2022 του παγκόσμιου δείκτη μετοχών της MSCI, τα περιθώριά ανόδου ως το τέλος του επόμενου έτους, γίνονται λίγο περισσότερο ενδιαφέροντα, καθώς κινούνται τώρα στο 7%.

Λόγος για να είστε προσεκτικοί. Καθώς οι φόβοι  για την πανδημία έχουν αυξηθεί, ενώ στην Ευρώπη ορισμένες χώρες  προχωρούν σε περιοριστικά μέτρα και οι οικονομολόγοι της Citi υποβαθμίζουν  τις προβλέψεις τους  για την ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα ο  αυξανόμενος πληθωρισμός έφερε ποιο κοντά την άνοδο των επιτοκίων η ομάδα στρατηγικής της  τράπεζας έχει λόγους για να είναι περισσότερο  επιφυλακτική. Ωστόσο, καθώς ο σχετικός δείκτης με 18 παραμέτρους που παρακολουθεί ώστε να δει εάν οι αγορές εισέρχονται σε bear market (μακροχρόνια πτωτική αγορά) δείχνει πως ακόμη μόνο σε 7,5 περιπτώσεις οι δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο»,  συνεχίζει να συστήνει τοποθετήσεις σε μετοχές κατά την πτώση όμως των αγορών.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο για την Ευρώπη της τράπεζας Christian Schulz, στο ερώτημα εάν το επόμενο κύμα Covid-19 μπορεί  να εκτροχιάσει την ανάκαμψη, σημειώνει πως (αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από την μετάλλαξη «όμικρον»), καθώς  η σχέση μεταξύ της έντασης της πανδημίας και της κινητικότητας των ανθρώπων έχει αμβλυνθεί, όπως και η σχέση μεταξύ κινητικότητας και του ΑΕΠ, ανάλογα με το εάν τα εμβολιασμένα άτομα συμπεριληφθούν  ή όχι στα  lockdowns το εβδομαδιαίο «κόστος» θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 0,2%-0,5% του ΑΕΠ (σε τριμηνιαία βάση), από 1% κατά τα προηγούμενα lockdowns.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές