Τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα προμηνύουν έναν «βίαιο χειμώνα» για τις αγορές, με τη κατάσταση να γίνεται ακόμα χειρότερη αν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους πολύ πριν από την προθεσμία του Δεκεμβρίου.

Αυτό δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ στο Yahoo Finance.

Η κ. Φρέιζερ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης θα μπορούσε να ξεπεραστεί το επόμενο έτος, αλλά αναγνώρισε ότι οι διαταραχές «θα μπορούσαν να γίνουν πιο μόνιμες».

«Πιθανότατα βρισκόμαστε σε έναν βίαιο χειμώνα, ιδιαίτερα στις ενεργειακές αγορές όπου υπάρχουν επίσης κάποιες προκλήσεις», είπε, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι «δεν πρόκειται για μακροπρόθεσμα δομικά πράγματα στα οποία δεν θα προσαρμοστούμε».

«Θα περάσει κι αυτό», προσθέτει. «Θα περάσει πιθανότατα το 2022».

Οι παρατηρήσεις της Φρέιζερ απηχούν πρόσφατες δηλώσεις Κεντρικών Τραπεζιτών αλλά και κορυφαίων CEOs, οι οποίοι παραδέχονται όλο και περισσότερο ότι οι αυξημένες τιμές θα παραμείνουν για το άμεσο μέλλον.

Όπως υπογραμμίζει το Yahoo Finance, οι ηγέτες της Federal Reserve, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μιλώντας σε πάνελ τον περασμένο μήνα, δήλωσαν ότι τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξημένο πληθωρισμό για παρατεταμένη περίοδο.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Milken την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για μια επίμονη διαταραχή , σημειώνοντας ότι η παγκόσμια έλλειψη τσιπ στο κέντρο της συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας «θα πάρει πολύ χρόνο για να διορθωθεί».

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλά αρκετών ετών. Οι ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση 5,4% στις τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, ποσοστό που αποτελεί υψηλό 13 ετών, ενώ στον Καναδά ο πληθωρισμός ανήλθε σε 4,4%, καταγράφοντας ρεκόρ 18 ετών.

Σύμφωνα με την Φρέιζερ το ερώτημα για το πόσο επίμονος είναι ο πληθωρισμός, δεν μπορεί να απαντηθεί πριν από τον επόμενο χρόνο,

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει μεγάλο ζήτημα, αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα είναι ασταθές το επόμενο διάστημα», προσθέτει.

Μιλώντας στο Yahoo Finance, η Φρέιζερ, αναφερόμενη στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, επανέλαβε την έκκληση για ταχεία επίλυση του θέματος καθώς πλησιάζει η προθεσμία του Δεκεμβρίου. Η κίνηση αυτή θα αποτρέψει πρόσθετη αβεβαιότητα εν μέσω ενός ήδη θολού βραχυπρόθεσμου οικονομικού μέλλοντος με επίμονο πληθωρισμό, είπε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τελευταία έχουμε σταματήσει να ακούμε ανθρώπους να λένε «μεταβατικό» ή «παροδικό» όταν αναφέρονται στον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές