Διευθύνοντες σύμβουλοι και insiders έχουν πουλήσει μετοχές ρεκόρ ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, καθώς οι επικείμενες αυξήσεις φόρων και οι υψηλές τιμές των μετοχών ενθαρρύνουν πολλούς να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους κέρδη.

Από τον Σάτια Ναντέλα στη Microsoft μέχρι τον Τζεφ Μπέζος και τον Ίλον Μασκ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, ιδρυτές και insiders έχουν εξαργυρώσει τις μετοχές τους με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ιστορικά.

Σύμφωνα με το InsiderScore/Verity, έως και τη Δευτέρα, οι πωλήσεις από «εμπιστευτικούς παράγοντες» αυξήθηκαν κατά 30% από το 2020 στα 69 δισεκατομμύρια δολάρια και κατά 79% έναντι μέσου όρου 10 ετών.

Οι πωλήσεις είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς ο Δεκέμβριος είναι συχνά ένας ενεργός μήνας για πωλήσεις μετοχών λόγω φορολογικού σχεδιασμού.

Ενώ ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς βλέπουν τις πωλήσεις αυτές ως προειδοποιητικό σημάδι και ένδειξη ότι η αγορά έχει φτάσει στο peak της, πολλές από τις μετοχές που πωλούνται από τους εμπιστευτικούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένης της Tesla και της Amazon – συνέχισαν να αυξάνονται μετά την πώληση.

Και οι περισσότερες έγιναν στο πλαίσιο προκαθορισμένων σχεδίων πώλησης, γνωστά ως προγράμματα 10b5-1.

Οι πρωταγωνιστές

Το μεγαλύτερο μέρος των φετινών πωλήσεων συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μερικούς μεγάλους πωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Μασκ και Μπέζος, οι οποίοι πούλησαν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές φέτος. Ο Μπεν Σίλβερμαν, διευθυντής έρευνας στο InsiderScore/Verity είπε ότι οι τέσσερις κορυφαίοι «σούπερ πωλητές» — ο Μασκ, ο Μπέζος, οι Γουόλτονς και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ — αντιπροσωπεύουν το 37% του συνόλου της φετινής χρονιάς.

«Η αύξηση της αξίας σε δολάρια των πωλήσεων το 2021 μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, με τις ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών να είναι ο κύριος μοχλός», είπε. «Η παρουσία «σούπερ πωλητών» κατά τη διάρκεια της περιόδου βοήθησε στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων».

Ο Μασκ πούλησε άλλα 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Tesla την περασμένη εβδομάδα ως μέρος της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης και των πληρωμών φόρων . Οι πωλήσεις του από τη διάσημη ανάρτησή του στο Twitter στις 6 Νοεμβρίου ανέρχονται πλέον σε 9,85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε συνολικά 9,97 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Amazon φέτος. Ενώ η δραστηριότητά του είναι περίπου σύμφωνη με τις πωλήσεις μετοχών του πέρυσι , είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις πωλήσεις του το 2019 και πολύ υψηλότερες από τις πωλήσεις του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως τα προηγούμενα χρόνια. Οι αρχειοθετήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι οι πωλήσεις αποτελούν μέρος ενός σχεδίου 10b5-1.

Η οικογένεια Γουόλτον πούλησε 6,18 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Walmart φέτος. Η οικογένεια πουλά μετοχές περιοδικά για να διατηρήσει τα επίπεδα ιδιοκτησίας της και να χρηματοδοτήσει τις φιλανθρωπικές της προσπάθειες. Ο Ζάκερμπεργκ πούλησε 4,47 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Meta φέτος ως μέρος ενός σχεδίου 10b5-1.

Οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν , πούλησαν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές τους στην Alphabet ως μέρος των σχεδίων 10b5-1.

Πέρα από τα προγραμματισμένα προγράμματα πωλήσεων, ωστόσο, οι φόροι και οι υψηλές αποτιμήσεις τροφοδοτούν επίσης τις πωλήσεις. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft πούλησε σχεδόν τις μισές μετοχές της Microsoft τον περασμένο μήνα για περίπου 285 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωση ότι η πώληση έγινε για «προσωπικούς λόγους οικονομικού σχεδιασμού και διαφοροποίησης».

Οι ομοσπονδιακοί φόροι είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν για τα άτομα με υψηλό εισόδημα, οδηγώντας ορισμένους διευθύνοντες συμβούλους να εισπράξουν χρήματα για να αποφύγουν τις αυξήσεις. Το Σώμα έχει προτείνει νέο πρόσθετο φόρο 5% σε εισόδημα άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων και 8% σε εισόδημα άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί στο σύνολο των πωλήσεων, ωστόσο, είναι οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.

Ο Ανταμ Άρον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AMC Entertainment , η οποία σημειώνει άνοδο πάνω από 1.500% φέτος, πούλησε 625.000 μετοχές της AMC τον περασμένο μήνα για περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων
Διεθνή |

Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων

Οι ινδικές startup στον κλάδο των ειδών παντοπωλείου προσελκύουν πελάτες με γνώσεις τεχνολογίας καθώς τους υπόσχονται παραδόσεις εντός 10 λεπτών, πυροδοτώντας με αυτό τον τρόπο μια έκρηξη στο «γρήγορο εμπόριο»

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα για να κρατήσουν την ρευστότητα τους
Διεθνή |

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα

Την αποκάλυψη έκανε το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας πως η εποπτική αρχή της BDDK μετέφερε τις προτάσεις(;) της προς τις τράπεζες μέσω της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών, αποφεύγοντας δηλαδή εσκεμμένα να εκδώσει ρητή, γραπτή εντολή

Ουκρανικό: Πώς οι Αμερικανοί βοηθούν την Ευρώπη να αμυνθεί στον ενεργειακό εκβιασμό του Κρεμλίνου
Διεθνή |

Το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών για να καλύψουν ενεργειακά την Ευρώπη σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον κινητοποιεί τις εγχώριες αμερικανικές εταιρείες LNG, αλλά κυρίως ενεργοποιεί τις συμμαχίες της στη Μέση Ανατολή, ζητώντας κυρίως από το Κατάρ να καλύψει τυχόν ρωσικό κενό