Νέα ειδική συνεδρίαση για τις αρχές Ιανουαρίου, σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ προκειμένου να ψηφίσει για τον επόμενο γενικό γραμματέα του, αφού οι συνομιλίες της 1ης Δεκεμβρίου δεν κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με τον διάδοχο του Μοχάμεντ Μπαρκίντο, του οποίου η θητεία πρόκειται να λήξει τον Ιούλιο μετά από έξι χρόνια.

Ο επόμενος γενικός γραμματέας αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα, σε μια περίοδο που το πετρελαϊκό καρτέλ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την παραγωγή τους, περιορίζοντας τις ιστορικές περικοπές παραγωγής που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κι όλα αυτά την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον δημιουργεί νέα δεδομένα, ενισχύοντας την ανησυχία αλλά και τις αβεβαιότητες.

Ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες πιέσεις για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον οργανισμό για την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μπορεί να υπηρετήσει έως και δύο τριετείς θητείες, είναι το δημόσιο πρόσωπο του ΟΠΕΚ στα διεθνή όργανα και είναι υπεύθυνος για τη σύγκληση συνεδριάσεων, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων συνόδων κορυφής όταν οι αγορές βρίσκονται υπό ακραία πίεση. Ο γενικός γραμματέας επιβλέπει επίσης τις καθημερινές υποθέσεις της γραμματείας στη Βιέννη.

Η θέση πρέπει να επιβεβαιωθεί με ψηφοφορία των 13 κρατών μελών — μια βαριά πολιτική άσκηση που έχει συχνά αποκαλύψει γεωπολιτικά ρήγματα, με τις συμμαχικές χώρες να ψηφίζουν συνήθως σε μπλοκ.

Οι εκπρόσωποι είπαν ότι η ψηφοφορία θα γίνει στο περιθώριο της επόμενης προγραμματισμένης συνάντησης του ΟΠΕΚ+, η οποία δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά είναι πιθανό να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο όμιλος θα αποφασίσει για τα επίπεδα παραγωγής του Φεβρουαρίου.

Ο Χαϊτχάμ αλ Γκαϊς από το Κουβέιτ, ο πρώην υπ’ αριθμόν 2 απεσταλμένος του ΟΠΕΚ, παραμένει ο μόνος δηλωμένος υποψήφιος μέχρι στιγμής και υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία πίεσε για ψηφοφορία για την επιβεβαίωσή του. Αλλά άλλες χώρες ήθελαν χρόνο για να δουν εάν θα εμφανιστούν άλλοι υποψήφιοι.

Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει έναν υποψήφιο, ενώ ορισμένες αφρικανικές χώρες ελπίζουν να διατηρήσουν τον Μπαρκίντο, παρόλο που σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΠΕΚ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη τριετή θητεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων
Διεθνή |

Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων

Οι ινδικές startup στον κλάδο των ειδών παντοπωλείου προσελκύουν πελάτες με γνώσεις τεχνολογίας καθώς τους υπόσχονται παραδόσεις εντός 10 λεπτών, πυροδοτώντας με αυτό τον τρόπο μια έκρηξη στο «γρήγορο εμπόριο»

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα για να κρατήσουν την ρευστότητα τους
Διεθνή |

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα

Την αποκάλυψη έκανε το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας πως η εποπτική αρχή της BDDK μετέφερε τις προτάσεις(;) της προς τις τράπεζες μέσω της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών, αποφεύγοντας δηλαδή εσκεμμένα να εκδώσει ρητή, γραπτή εντολή

Ουκρανικό: Πώς οι Αμερικανοί βοηθούν την Ευρώπη να αμυνθεί στον ενεργειακό εκβιασμό του Κρεμλίνου
Διεθνή |

Το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών για να καλύψουν ενεργειακά την Ευρώπη σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον κινητοποιεί τις εγχώριες αμερικανικές εταιρείες LNG, αλλά κυρίως ενεργοποιεί τις συμμαχίες της στη Μέση Ανατολή, ζητώντας κυρίως από το Κατάρ να καλύψει τυχόν ρωσικό κενό