Συνάντηση έχουν σήμερα Τετάρτη οι χώρες του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να συζητήσουν τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει η νέα παραλλαγή Όμικρον στην ενεργειακή ζήτηση.

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνάντηση των 13 χωρών-μελών θα προσχωρήσουν και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, την Πέμπτη.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η ευρύτερη ομάδα των χωρών-παραγωγών πετρελαίου, γνωστή και ως OΠΕΚ+, σκοπεύει να αλλάξει πορεία από το τρέχον σχέδιο παραγωγής της για μηνιαία αύξηση κατά 400.000 βαρελιών ημερησίως.

Σταθερή πολιτική παρά τους φόβους της παραλλαγής Όμικρον

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ που εκπροσωπούνται από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, έχουν προαναγγείλει ότι ο οργανισμός το πιο πιθανό είναι να διατηρήσει την ίδια πολιτική παραγωγής, ενώ η ηγέτης των παραγωγών κρατών εκτός ΟΠΕΚ, η Ρωσία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν χρειάζεται κάποια επείγουσα δράση στην αγορά πετρελαίου.

Ορισμένοι αναλυτές, σύμφωνα με το CNΒC, αμφισβήτησαν εάν ο ΟΠΕΚ+ θα θελήσει να κάνει μια παύση για να αξιολογήσει την αγορά, παρόλο που υπάρχει αυξημένη αστάθεια των τιμών και εντείνονται οι φόβοι για πιθανό πλήγμα στη ζήτηση ενέργειας λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Πράγματι, πιστεύεται ότι ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να δυσκολευτούν να εκπληρώσουν την ποσόστωσή τους τον επόμενο μήνα, εάν ο οργανισμός προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής.

Έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τρίτη διαπίστωσε ότι ο ΟΠΕΚ άντλησε 27,74 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο, ποσότητα αυξημένη κατά 220.000 βαρέλια σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά ήταν χαμηλότερη από την αύξηση κατά 254.000 που επιτρέπεται στα μέλη του ΟΠΕΚ βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.

Ανοδικά οι τιμές των futures

Τα futures του αργού Brent διαπραγματεύθηκαν στα 72,62 δολάρια το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο, αυξημένα κατά 4,8% για τη συνεδρίαση, ενώ to αμερικανικό WTI διαμορφώθηκε στα 69,24 δολάρια, περίπου 4,6% υψηλότερα.

Οι τιμές του πετρελαίου υπόκεινται σε αυξομειώσεις τις τελευταίες ημέρες. Τόσο τα futures του Brent όσο και του WTI οδεύουν να καταγράψουν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες πτώσεις σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Reuters, μειωμένες κατά 16% και 21%, αντίστοιχα.

«Μέχρι στιγμής, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν αποκτήσει [ένα] γενναίο πρόσωπο», δήλωσε ο Stephen Brennock, ανώτερος αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.

Ο Brennock είπε ότι ο ΟΠΕΚ είχε πολλά θέματα να συζητήσει αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού αντίκτυπου της παραλλαγής Omicron στη μελλοντική ζήτηση, της απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από χώρες εισαγωγής πετρελαίου και της πιθανής επανεισόδου του Ιράν στις αγορές πετρελαίου.

Διατήρηση στα 70 δολ./βαρέλι

«Όλα τα λαμβάνουμε υπόψη, υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα αυξήσει αρχικά περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου του σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις τρέχουσες τιμές περίπου στα 70 δολάρια/βαρέλι», είπε ο Μπρένοκ.

«Ο ΟΠΕΚ+ έκανε λάθος όσον αφορά στην επιφυλακτικότητά του από τότε που άρχισε να ενισχύει σιγά σιγά τις προμήθειες και την απόφαση να σταματήσει μια προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο και να διατηρήσει σταθερές τις ποσοστώσεις του».

Πτωτικοί κίνδυνοι για την τιμή του πετρελαίου

Η διήμερη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ έρχεται μετά από μια περίοδο αυξημένης έντασης για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Κόλπο, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 23 Νοεμβρίου τη συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βρετανία σε μια προσπάθεια να παγώσουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ πρόκειται να απελευθερώσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου. Από αυτό το σύνολο, τα 32 εκατομμύρια βαρέλια θα είναι ανταλλαγή τους επόμενους αρκετούς μήνες, ενώ τα 18 εκατομμύρια βαρέλια θα είναι επιτάχυνση μιας προηγουμένως εγκεκριμένης πώλησης.

Η κίνηση προκλήθηκε αφού ο ΟΠΕΚ+ είχε αγνοήσει επανειλημμένα την πίεση των ΗΠΑ για αύξηση της προσφοράς αργού ως κίνηση που θα ανέκοπτε την άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη