Το Τελ Αβίβ αποτελεί την εμπορική «πρωτεύουσα» του Ισραήλ η οποία επιπλέον είναι ένα αξιοθαύμαστο δείγμα συνδυασμού του σύγχρονου τρόπου ζωής με την ιστορία και την παράδοση. Αυτή η πόλη θεωρείται πλέον η πιο ακριβή στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της Παγκόσμιας Έρευνας Κόστους Ζωής (Worldwide Cost of Living Survey) από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης του Economist (Economist Intelligence Unit), το ισχυρό σεκέλ και οι αυξανόμενες τιμές σε αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα και μεταφορές ώθησαν το Τελ Αβίβ στην κορυφή της λίστας, τέσσερις θέσεις πάνω από την περυσινή της κατάταξη.

Το Παρίσι, που το 2020 μοιραζόταν την κορυφή της λίστας με τη Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ, βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, μαζί με τη Σιγκαπούρη.

Η έρευνα, που πρωτίστως συγκρίνει τις τιμές περισσότερων των 200 προϊόντων και υπηρεσιών σε 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες για τη διαπραγμάτευση της κατάλληλης αποζημίωσης κατά τη μετεγκατάσταση προσωπικού, αλλά μπορεί επίσης να αποκαλύψει τάσεις τιμών τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα προβλήματα εφοδιασμού των αγορών, απόρροια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έχει ωθήσει τις τιμές των αγαθών προς τα επάνω, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Τον Σεπτέμβριο το κόστος αποστολής ενός τυπικού κοντέινερ μεταφοράς εμπορευμάτων ήταν τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι.

Κάποιες πόλεις βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης η Τεχεράνη, η οποία υπό την πίεση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, ανέβηκε 50 θέσεις στη λίστα, καταλαμβάνοντας πλέον την 29η θέση. Οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών στο Καράκας της Βενεζουέλας ανέβηκαν κατά 1.766%, τιμή εξωπραγματική η οποία διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα εν μέρει μέσω του προγράμματος συγκράτησης των τιμών από την τοπική κυβέρνηση.

Ακόμη και αν εξαιρεθούν οι ιδιαίτερες περιπτώσεις της Τεχεράνης και του Καράκας, τα στοιχεία της Παγκόσμιας Έρευνας Κόστους Ζωής δείχνουν ότι ο μέσος όρος των παγκόσμιων τιμών έχει ανέβει κατά 3,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με άνοδο 1,9% μόλις ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, οι τιμές δεν ανεβαίνουν παντού. Η Ρώμη είχε φέτος μεγάλη πτώση, πέφτοντας 16 θέσεις και καταλήγοντας στην 48η της κατάταξης. Επιπλέον, οι περισσότερες αμερικανικές πόλεις κινούνται πτωτικά χάρη στην πολιτική κινήτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να αναζωογονήσει την οικονομία εν μέσω πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή