Με φόντο τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Jerome Powell, η αγορά των κρυπτονομισμάτων και η παραδοσιακή αγορά κατέγραψαν αρνητικά πρόσημα.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης του Powell ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, το Bitcoin (BTC) σημείωσε σχεδόν 5%, χάνοντας την παροδική του επιτυχία στα $59.000. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του πως ο πληθωρισμός δεν πρέπει να θεωρείται “παροδικός”.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «Τείνουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη ‘παροδικός’ για να δηλώσουμε ότι δεν θα αφήσει μόνιμο σημάδι με τη μορφή υψηλότερου πληθωρισμού. Πιστεύω ότι είναι πιθανώς μια καλή στιγμή να αποσυρθεί αυτή η λέξη και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πιο ξεκάθαρα τι εννοούμε», προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος υψηλότερου πληθωρισμού έχει αυξηθεί».

Μετά τα αποκαλυπτικά σχόλια, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,8%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,6%. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα αν και μειώθηκε κατά 5%, έχει καταφέρει να ανακάμψει έκτοτε.

Ο πρόεδρος της FED δήλωσε ότι η μετάλλαξη Omicron εγκυμονεί «κινδύνους καθοδικής κινήσεως για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και αυξημένη αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό», ο οποίος επίσης φαίνεται να είχε πτωτική επίδραση στις αγορές.

Μία μελλοντική προεξόφληση

Εάν υποβληθούν προληπτικά μέτρα όπως lockdown, πιθανή είναι η ύπαρξη προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτός με τη σειρά του, θα ωθήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό. Το παραπάνω θα επιδράσει θετικά στο Bitcoin, δεδομένου ότι θεωρείται αποθήκη αξίας (store of value). Σύμφωνα με την JPMorgan, το ράλι του Bitcoin τον Οκτώβριο προήλθε κυρίως από την άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την ελκυστικότητα του κρυπτονομίσματος για αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Άλλωστε, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ/ CPI) των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε υψηλό τριών δεκαετιών. Μια περαιτέρω άνοδος του ΔΤΚ, μπορεί να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να δώσει προτεραιότητα στην μείωση του πληθωρισμού, σε ένα υγιές επίπεδο με ποσοτική χαλάρωση (stimulus), έναντι της ανάπτυξης. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει αποπληθωρισμό των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

Το Bitcoin, που είναι ευάλωτο στις αποφάσεις της Fed, στις 10 Νοεμβρίου είχε υποχωρήσει απότομα, καθώς ο ΔΚΤ στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος, ενισχύοντας τους φόβους για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 24/11, δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι θα ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News