Ένα ξεχωριστό και αισιόδοξο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία των αγορών περιγράφει σε σημείωμά της η JP Morgan Chase & Co.

Οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου αναφέρουν ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά, που προκλήθηκε από την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να τοποθετηθούν στις αγορές, πριν αρχίσει η αναστροφή της τάσης στις αγορές.

Οι Μάρκο Κολάνοβιτς και Μπραμ Κάπλαν, υπογραμμίζουν ότι αν και είναι πιθανόν ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι μπορεί επίσης να είναι λιγότερο θανατηφόρα, κάτι που θα ταίριαζε στο μοτίβο της εξέλιξης του ιού που παρατηρείται ιστορικά.

Αυτό μπορεί τελικά να είναι θετικό για τις αγορές κινδύνου, επειδή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι το τέλος της πανδημίας είναι ορατό, υπογράμμισαν.

«Η Omicron θα μπορούσε να είναι καταλύτης για το κλείσιμο (όχι την επίπεδωση) της καμπύλης απόδοσης» αναφέρουν και προσθέτουν, ότι το πρόσφατο sell off στις αγορές δημιουργεί μια ευκαιρία να επενδύσουμε σε κυκλικά προϊόντα, εμπορεύματα και κλάδους που σχετίζονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας, «και να βρεθούμε σε για υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και απότομη αύξηση».

Η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού έχει αναστατώσει τις αγορές τις τελευταίες ημέρες, με χώρες σε όλο τον κόσμο να εντείνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ενώ ορισμένοι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να καταλήξουμε σε ετυμηγορία, ο Γενικός Ιατρός της Αυστραλίας, Paul Kelly, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είναι πιο θανατηφόρο από άλλα στελέχη.

Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν υποχωρήσει και η αστάθεια εκτοξεύεται καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή της Covid, τονίζεται στην έκθεση.

Ο Κολάνοβιτς , ο οποίος έγινε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων αγορών της JPMorgan νωρίτερα φέτος, έχει υποστηρίξει το άνοιγμα των συναλλαγών και υπερασπίστηκε τις μετοχές αξίας καθώς η πανδημία έχει εξελιχθεί. Έχει επίσης υποστηρίξει ότι οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στην απειλή της παραλλαγής Δέλτα.

Στο σημείωμα τονίζεται επίσης ότι θα ταίριαζε με τα ιστορικά πρότυπα για έναν λιγότερο σοβαρό και πιο μεταδοτικό ιό να παραγκωνίζει γρήγορα τις πιο σοβαρές παραλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Όμικρον σε καταλύτη για να μετατρέψει μια θανατηφόρα πανδημία σε κάτι παρόμοιο με την εποχική γρίπη.

«Αν συνέβαινε αυτό το σενάριο, αντί να παρακάμψουμε δύο γράμματα και να το ονομάσουμε Όμικρον, ο ΠΟΥ θα μπορούσε να είχε παραλείψει όλα τα γράμματα μέχρι το Ωμέγα», – το τελευταίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου » ανέφερε η JP Morgan.

«Η παραλλαγή δεν θα εκτροχιάσει το ράλι»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η  JPMorgan Chase & Co διατηρεί την αισιοδοξία της για την πορεία των αγορών, παρά τους κλυδωνισμού. Προ ημερών οι αναλυτές της με επικεφαλής τους Dubravko Lakos-Bujas και Mislav Matejka,  ανέφεραν ότι  «τα σποραδικά πισωγυρίσματα», όπως η εμφάνιση της Όμικρον, θα πρέπει να εξεταστούν «στο πλαίσιο της υψηλότερης φυσικής και αποκτηθείσας με εμβόλια ανοσίας, σημαντικά χαμηλότερης θνησιμότητας και νέων αντιικών θεραπειών».

Εκτίμησαν επίσης, ότι «η ομαλοποίηση μετά την Covid θα συνεχίσει να επιβεβαιώνεται παγκοσμίως το 2022»

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε την αγορά ανοδικά, αν και πιο μέτρια, με καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση κερδών με χαλάρωση των κραδασμών της προσφοράς και εξομάλυνση των καταναλωτικών συνηθειών», δήλωσε η JPMorgan την Τρίτη, προβλέποντας ότι ο S&P 500 θα αυξηθεί περίπου 9% στις 5.050 μονάδες έως το τέλος του 2022.

Ο βασικός κίνδυνος που βλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές είναι μια επιθετική αλλαγή στην πολιτική της Federal Reserve, με επικράτηση των «γερακιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή