Η νέα παραλλαγή Όμικρον, δεν θα εκτροχιάσει το ράλι στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan Chase & Co

«Τα σποραδικά πισωγυρίσματα», όπως η εμφάνιση της Όμικρον, θα πρέπει να εξεταστούν «στο πλαίσιο της υψηλότερης φυσικής και αποκτηθείσας με εμβόλια ανοσίας, σημαντικά χαμηλότερης θνησιμότητας και νέων αντιικών θεραπειών», έγραψαν οι αναλυτές με επικεφαλής τους Dubravko Lakos-Bujas και Mislav Matejka, σε σημείωμά τους.

Εκτίμησαν επίσης, ότι «η ομαλοποίηση μετά την Covid θα συνεχίσει να επιβεβαιώνεται παγκοσμίως το 2022»

Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές, μαζί με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών, υποχωρούν την Τρίτη αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Inc. Stephane Bancel είπε στους Financial Times ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να αποδειχθεί ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν το νέο στέλεχος προκαλεί το ίδιο επίπεδο ασθένειας με παλαιότερες μεταλλάξεις, ενώ οι εταιρείες όπως οι Moderna, Pfizer Inc. και BioNTech SE εργάζονται σε νέα εμβόλια.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε την αγορά ανοδικά, αν και πιο μέτρια, με καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση κερδών με χαλάρωση των κραδασμών της προσφοράς και εξομάλυνση των καταναλωτικών συνηθειών», δήλωσε η JPMorgan την Τρίτη, προβλέποντας ότι ο S&P 500 θα αυξηθεί περίπου 9% στις 5.050 μονάδες έως το τέλος του 2022.

Ο βασικός κίνδυνος που βλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές είναι μια επιθετική αλλαγή στην πολιτική της Federal Reserve, με επικράτηση των «γερακιών».

Ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία

Ανάλογη, και ακόμα πιο αισιόδοξη άποψη, εκφράζει και ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν, τονίζοντας ότιη νέα παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε πραγματικά να δώσει ώθηση στις αμερικανικές μετοχές εάν τα συμπτώματα αποδειχθούν λιγότερο σοβαρά.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε οριστικά στοιχεία, τα πρώιμα αναφερόμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον προκαλεί «ήπια έως μέτρια» συμπτώματα (λιγότερη σοβαρότητα) και είναι πιο μεταδοτικός», έγραψε ο Άκμαν στο Twitter. «Αν αυτό αποδειχθεί αλήθεια, αυτό θα φέρει άνοδο και όχι πτώση στις αγορές».

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management πρόσθεσε ότι βλέπει άνοδο για την αγορά μετοχών και πτώση για την αγορά ομολόγων.

Διαβάστε περισσότερα: Γιατί η Όμικρον μπορεί να φέρει τους «ταύρους» στις αγορές

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές