Επιδεινώνεται συνεχώς η κρίση στην Ρουρκία μετά τη χθεσινή παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Λουτφί Έλβαν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε το βράδυ της Τετάρτης νέο υπουργό Οικονομικών με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία, τη νέα κατάρρευση του νομίσματός της και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα ο αρχηγός του κράτους αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ο Ερντογάν αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε ο Έλβαν και διόρισε στη θέση του τον Νεμπάτι.

Στο αξίωμα από τον Νοέμβριο του 2020, ο Έλβαν διαδέχθηκε μετά την παραίτησή του τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Ερντογάν.

Ο διορισμός του είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τις οργανώσεις των εργοδοτών και αναλυτές. Αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από κρίσεις.

Η πτώση της λίρας

Με τα νέα δεδομένα η τουρκική λίρα έχει πάρει την κατιούσα, καθώς σήμερα υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου περί του 1,12% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 13,3840.

Χθες η τουρκική κεντρική τράπεζα επενέβη για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σ’ έναν μήνα.

Όλο και λιγότεροι άνθρωποι στην Τουρκία μπορούν πλέον να αγοράσουν τα πιο απαραίτητα βασικά τρόφιμα, επειδή οι τιμές αυξάνονται καθημερινά.

Λόγω της αδύναμης λίρας, οι προμηθευτές προϊόντων απαιτούν μετρητά εκ των προτέρων για παραγγελίες ή επιμένουν σε συμβάσεις σε ξένο νόμισμα.

Σημειώνεται πως στα όρια της φτώχειας βρίσκονται πολλοί τούρκοι πολίτες, τη στιγμή που ο Ερντογάν θεωρεί πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Οι διαδηλώσεις, με κυρίαρχο σύνθημα «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», γίνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υψηλό πληθωρισμό ο οποίος περιορίζει ολοένα και περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Πάνω από 20% ο πληθωρισμός;

Όπως επιθυμούσε ο πρόεδρος, ο θεσμός -επισήμως ανεξάρτητος- μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό του (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε δυο μήνες, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσιο ρυθμό, βρίσκεται σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης.

Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές. Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.

Εντός 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Στερεύει από αποθέματα

Την ίδια στιγμή, έχουν στερέψει στην Τουρκία και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας είναι ελλειμματικά κατά 46,8 δισ. δολάρια, ενώ τα μικτά – στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα swaps με ιδιωτικές και ξένες τράπεζες – ανέρχονται σε 128,4 δισ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή