Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,   απάλλαξε από τα  καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Στη θέση του διορίστηκε με απόφαση του Ερντογάν ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί.

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Λουτφί Ελβάν ζήτησε να απαλλαγεί από τη θέση του.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε αυτό το αίτημα και διόρισε τον αναπληρωτή του Ελβάν, Νουρεντίν Νεμπάτι.

Πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα γράφουν ότι ο Ελβάν ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς διαφωνούσε με την ακολοθούμενη από τον Ερντογάν πολιτική.

Είχε αναλάβει την υπουργική θέση στις 10 Νοεμβρίου του 2020, μετά την παραίτηση του Berat Albayrak.

Κριτική από τον Ερντογάν

Στην ομιλία που εκφώνησε στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του στα μέσα Νοεμβρίου, ο Ερντογάν έθιξε τις οικονομικές εξελίξεις και επέκρινε εμμέσως τον υπουργό Οικονομικών.

«Όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, θα συνεχίσω τον αγώνα μου ενάντια στα υψηλά επιτόκια μέχρι τέλους και θα συνεχίσω τον αγώνα μου ενάντια στον πληθωρισμό. Τι συμβαίνει με εσάς, αφού είστε στη μέση του πουθενά ως προς αυτό; Θα δούμε την εκδήλωση από εδώ και θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα» τόνισε κάνοντας λόγο για «φίλους με τους οποίους περπατήσαμε μαζί» και τώρα αρνούνται να τον ακολουθήσουν.

Ενώ τα λόγια του Ερντογάν επικροτήθηκαν από τους υποστηρικτές του AKP, ήταν αξιοσημείωτο ότι ο Lütfi Elvan δεν το έκανε.

Εκφράζοντας ότι ο πληθωρισμός δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα, η Ελβάν είπε στην τελευταία της ομιλία στις 15 Νοεμβρίου, «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για κάθε θεσμικό όργανο να παίξει τον ρόλο του στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει. Ως Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών, δείχνουμε ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό».

Ερμηνεύτηκε ότι αυτά τα λόγια του Ελβάν ήταν σιωπηρή κριτική στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας , ο οποίος εστίασε στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντί να στοχεύσει τον πληθωρισμό.

Την επομένη αυτής της ομιλίας, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ελβάν θα απολυόταν επειδή ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Δεν μπορώ να είμαι με αυτούς που υποστηρίζουν το συμφέρον σε αυτόν τον δρόμο».

Τις δύο εβδομάδες που ο υπουργός Έλβαν παρέμεινε σιωπηλός, ο Νουρεντίν Νεμπάτι ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είχε προχωρήσει σε μια νέα πολιτική στην οικονομία.

Ο Ερντογάν συνεχίζει τη ρητορική της μείωσης των επιτοκίων

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να κλείνει τα αυτιά στους αγανακτισμένους από τη φτωχοποίησή τους και στους οικονομολόγους που προειδοποιούν ότι η εμμονή στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων οδηγεί τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Μιλώντας την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της πολιτικής του υποστηρίζοντας ότι η χώρα ακολούθησε και ακολουθεί «ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» σε ό,τι αφορά την οικονομία της. «Αυτό που κάνουμε είναι σωστό» επέμεινε, παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και τον αυξημένο πληθωρισμό.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι παρεμβαίνει για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει και 40% από την αρχή της χρονιάς.

Την Τρίτη, το νόμισμα της χώρας έκανε νέα ιστορική βουτιά, χάνοντας σχεδόν 6% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Λίγο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρώς και το μεσημέρι της Τετάρτης γύρω στις 13,10 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο και 14,90 λίρες με ένα ευρώ.

Πάνω από 20% ο πληθωρισμός;

«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο» δήλωσε ο Ερντογάν για να προσθέσει ότι «η χώρα δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εντολή του προέδρου, η ανεξάρτητη τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε και πάλι το βασικό της επιτόκιο το Νοέμβριο (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσια βάση, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης.

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, μπορεί να είναι υψηλότερος από 20%, σύμφωνα με ειδικούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα