Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στον «πόλεμο των επιτοκίων» και, έτσι, έστειλε τη λίρα πιο βαθιά στον γκρεμό, με την ισοτιμία της να φτάνει στις 14 λίρες ανά δολάριο. Έτσι, έχει χάσει το 47% της αξίας της από τις αρχές του έτους και κατά 37% μόνο τον τελευταίο μήνα. Κι αυτό ενώ αναμένονται, την Παρασκευή, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, που δεν αποκλείεται να υπερβεί το 20% – έστω κι αν ο «σουλτάνος» διαβεβαιώνει ότι θα αποκλιμακωθεί πριν τις εκλογές του 2023.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αναγκάστηκε ήδη να κάνει την πρώτη του υποχώρηση, καθώς η κατάσταση μοιάζει να έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Έστω και αν δεν το έκανε προσωπικά, αλλά μέσω της κεντρικής τράπεζας, η οποία παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος και κατόρθωσε, έστω και προσωρινά, να ανακόψει την ελεύθερη πτώση.

Υπενθυμίζεται πως μόλις τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της τράπεζας και εκλεκτός του Ερντογάν, Σαχάπ Καβτσίογλου, είχε δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στην πρακτική των παρεμβάσεων, επικαλούμενος και τη σφοδρή κριτική που του είχε ασκηθεί από την αντιπολίτευση και τους διεθνείς επενδυτές.

Στερεύει από αποθέματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες παρεμβάσεις, που δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία του τουρκικού νομίσματος, το οποίο καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, έχουν στερέψει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας είναι ελλειμματικά κατά 46,8 δισ. δολάρια, ενώ τα μικτά – στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα swaps με ιδιωτικές και ξένες τράπεζες – ανέρχονται σε 128,4 δισ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει συνολικά ρότα. «Αυτό που κάνουμε είναι σωστό. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό», δήλωσε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του.

«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο», πρόσθεσε, επιμένοντας στην απόφασή του για περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια. «Η χώρα μας δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές